28 iun 2020 - Penitenciare

Liviu Dragnea a fost sancţionat pentru interviul dat din închisoare şi va pierde zilele libere pe care le-ar fi câştigat dacă muncea

Autor: Eduard Popescu

Liviu Dragnea a fost sancţionat după apariţia interviului dat prin Skype fostei sale consiliere şi nu va mai avea drept de muncă, o perioadă. Legea interzice deţinuţilor să comunice cu exteriorul altfel decât este stabilit, iar o abatere disciplinară de acest fel atrage şi sancţiuni. Cum zilele de muncă sunt considerate zile executate câştigate, fostul lider PSD va pierde şansa de a ieşi ceva mai repede din arest.

Liviu Dragnea a dat, zilele trecute, primul interviu în cele 13 luni de când este închis la Penitenciarul Rahova. La o zi după difuzarea unei prime părţi a discuţiei dintre Liviu Dragnea şi fosta sa consilieră, avocata fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Flavia Teodosiu, anunţa că acesta a fost sancţionat şi nu mai are drept de muncă. 

În acelaşi timp, Administraţia Naţională a Penitenciarelor transmitea că nu a aprobat vreun interviu, ci doar i-a permis lui Dragnea să comunice online cu apropiaţii, pe Skype. Potrivit legii, discuţiile deţinuţilor sunt confidenţiale, iar încălcarea acestei reguli constituite abatere disciplinară şi se sancţionează. 

Zilele de muncă sunt considerate zile executate câştigate în urma muncii prestate şi se scad din durata pedepsei. În aceste condiţii, fostul lider PSD va rata şansa de a mai câştiga nişte zile libere şi să iasă din arest mai repede. În plus, abaterea disciplinară îi poate afecta chiar liberarea condiţionată, însă Liviu Dragnea poate contesta măsura. 

În cazul pedepselor mai mici de zece ani, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă deţinutul a executat cel puţin două treimi din pedeapsă. Cum fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor are de executat o pedeapsă de trei ani şi 6 luni de închisoare, acesta ar putea părăsi penitenciarul după doi ani şi trei luni, la care s-ar mai adăuga zilele câştigate ca urmare a muncii prestate. Totuşi, lucrurile se pot complica după ce Liviu Dragnea a devenit inculpat în dosarul Teldrum şi ar putea primi o nouă pedeapsă cu închisoarea.

La începutul interviului său, Liviu Dragnea a spus că lucrează zilnic la garajul penitenicarului: „Uite, sunt pe la garaj la Rahova, mai o sudură, mai o reparaţie. Sunt bine, m-am tăiat la o mână, m-am reparat”.