11 iun 2022 - Penitenciare

FSANP: Elena Udrea va fi depusa la Penitenciarul de femei Ploiesti - Targsorul Nou

Elena Udrea va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploieşti - Târgşorul Nou, susţine Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Condiţiile sunt mult mai bune decât în azile, orfelinate şi spitale, spune preşedintele FSANP.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) , Cosmin Dorobantu, reactioneaza, arintr-un comunicat transmis sambata, la ,,atacurile sistematice ale Elenei Udrea la imaginea politiei penitenciare, cu scopul de a scapa de inchisoare, dupa ce a contribuit, timp de 10 ani, la saracirea unor generatii de romani, printre care se afla si familiile politistilor de penitenciare".

,,Este adevarat ca nu avem un sistem penitenciar asa cum si-ar dori politicienii infractori dovediti de justitie, insa banii publici furati timp de 10 ani de Elena Udrea si de clientela politica din anturajul acesteia, ar fi putut fi folositi pentru investitii in conditiile de detentie si de munca din penitenciare si, poate astazi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din pacate, am avut o clasa politica din care a facut parte si fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai Romaniei, ci si educatia si sanatatea romanilor. Efectele le vedem astazi. In continuare, Elena Udrea nu renunta la prejudicierea politiei penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit si condamnat, lansand in spatiul public romanesc, inclusiv in spatiul public din afara granitelor tarii, acuzatii nefondate despre posibile conditii inumane si degradante din penitenciarele romanesti. A devenit o cutuma printre politicienii infractori sa lanseze acuzatii false despre conditiile din penitenciare, pentru a scapa de puscarie", se arata in comunicat.

Dupa ce va fi predata autoritatilor din Romania, Udrea va fi depusa la Penitenciarul de femei Ploiesti - Targsorul Nou, in vederea efectuarii perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, intr-o camera ce ii va asigura un spatiu minim de 4 mp, ,,deoarece fenomenul supra aglomerarii nu este atat de accentuat ca in unitatile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin".

,,In perioada de carantinare-observare, se studiaza comportamentul si personalitatea Elenei Udrea, se efectueaza examene medicale, se desfasoara activitati de educatie sanitara si se evalueaza nevoile educationale, psihologice si sociale, in scopul stabilirii ariilor de interventie si asistenta. La finalizarea acestei perioade, Elenei UDREA i se stabileste Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica prin care se precizeaza activitatile si programele in care fostul politician urmeaza a fi inclus pe perioada detinerii. Avand in vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei si dupa cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare-observare, tot in Penitenciarul Ploiesti-Targsorul Nou. Avand in vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi incadrata de catre Comisia din penitenciar la un regim initial, ce ar putea fi inchis sau semideschis", informeaza FSANP.

Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua in calcul statutul Elenei Udrea de persoana care necesita protectie, fapt ce va presupune cazarea individuala sau impreuna cu detinute compatibile pe criterii de educatie, profesie sau functie avuta anterior arestarii. Totodata, statutul de persoana care necesita protectie presupune participarea la toate activitatile din penitenciar (inclusiv munca - daca fostul politician opteaza pentru aceasta posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protectie, atat din punct de vedere al demnitatii umane cat si al sigurantei proprii.

Specificul Penitenciarului Ploiesti-Targsorul Nou este reprezentat de celule concepute pentru cazarea la comun a persoanelor private de libertate femei. Din punct de vedere al spatiului asigurat Elenei Udrea, ,,garantam opiniei publice ca va fi optim pentru respectarea unui spatiu minim individual de 4 mp pe toata perioada executarii pedepsei de catre fostul ministru. Camerele de detinere asigura fiecarei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalatii de incalzire si utilitati igienico-sanitare, astfel incat fiecare persoana detinuta sa aiba acces permanent la apa potabila si zilnic la apa calda, acces nerestrictionat si permanent la grupurile si instalatiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, si a celorlalte nevoi specifice genului, ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate. Spatiile de detinere sunt amenajate, astfel incat sa permita iluminatul natural si artificial precum si aerisirea optima a acestora. In fiecare camera sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere si banci iar in baie rafturi pentru pastrarea incaltamintei. Celelalte bunuri de folosinta indelungata sunt pastrate la magazia penitenciarului unde detinutele au acces conform programului stabilit. Grupurile sanitare sunt dotate cu chiuveta, dus, oglinda, etajera si vas WC, compartimentate astfel incat sa asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaleta sunt despartite de grupul sanitar prin intermediul usilor PVC, avand asigurata ventilatie naturala printr-o fereastra. Accesul la apa potabila este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiesti-Targsorul Nou la o sursa autorizata proprie. Calitatea apei, este certificata periodic prin buletine de analiza, scopul fiind acela ca valorile sa corespunda normelor in vigoare".

Apa calda este distribuita in cadrul tuturor sectiilor de detinere, zilnic, in intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de detinere. Elena Udrea va avea puse la dispozitie articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, patura si perna), conform normativului existent si valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem.

Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea in aer liber timp de minimum doua ore, in curti de plimbare amenajate. Daca fostul politician nu va opta sa presteze munca ori sa participe la alte activitati in afara camerei, perioada minima de plimbare in aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare, adauga sursa citata.

Activitatile zilnice vor fi organizate de administratia locului de detinere, astfel incat sa poata fi alocat un interval cat mai mare de timp in afara camerei de detinere.

Hrana Elenei Udrea se va realiza in baza unui meniu diversificat pentru fiecare norma de hrana, cu mentionarea normelor asigurate la mic dejun, pranz si cina. Meniurile sunt avizate de catre medicul sef, acestea fiind afisate, zilnic, in cadrul fiecarei sectii de detinere.

Asigurarea mentinerii legaturii cu mediul de suport este realizata prin intermediul vizitelor, comunicarilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate in interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat in camera de detinere, precum si de publicatii, emisiuni radiofonice si televizate.

Dreptul la asistenta medicala, tratament si ingrijiri al Elenei Udrea este garantat, fara discriminare in ceea ce priveste situatia ei juridica sau regimul de executare. Dreptul la asistenta medicala include interventia medicala, asistenta medicala primara, asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala de specialitate. Dreptul la ingrijiri include atat ingrijirile de sanatate, cat si ingrijirile terminale. Asistenta medicala, tratamentul si ingrijirile in penitenciare se asigura, cu personal calificat, in mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar. Elena UDREA va beneficia, in mod gratuit, de medicamente, ingrijiri si tratament medical.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) considera ca Elena Udrea va beneficia, in inchisoare, de conditii mult mai bune decat beneficiaza batranii din azile, copii din orfelinate si bolnavii din spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii, categorii sociale care deconteaza, in prezent, milioanele de euro furate de fostul politician.

Sursa : www.mediafax.ro