22 nov 2022 - Penitenciare

Fost director de penitenciar si psihologul inchisorii, retinuti pentru mai multe infractiuni, printre care si folosirea abuziva a functiei pentru a obtine favoruri sexuale de la o politista

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare şi psihologul închisorii au fost reţinuţi pentru mai multe infracţiuni. Fostul director ar fi pretins favoruri sexuale unei poliţiste, iar psihologul l-a susţinut.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de luni, a lui Horia Stefan Chis, ofiter de politie, fost director al Penitenciarului Baia Mare, cercetat pentru folosirea abuziva a functiei in scop sexual, ultraj, purtare abuziva si santaj, toate in forma continuata si a Angelei Carmen Kozma, ofiter de politie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, cercetata pentru santaj in forma continuata.

In perioada 2020-2022, in calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, Chis ar fi pretins, in repetate randuri, unei subordonate, ofiter de politie, favoruri de natura sexuala, prevalandu-se si profitand de situatia de autoritate si de superioritate asupra victimei, transmite DNA.

Pe fondul refuzului persoanei vatamate de a avea o relatie extraprofesionala, Chis ar fi exercitat acte de violenta asupra persoanei vatamate in urma carora au rezultat leziuni constatate de medicina legala, a caror gravitate a fost apreciata la 6-7 zile de ingrijiri medicale.

Actele de violenta s-ar fi produs chiar in biroul directorului.

Ulterior, in perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecinte ale gestului sau, respectiv evitarea unei anchete disciplinare si destituirea din functie, precum si posibile urmari pentru situatia sa familiala, Chis ar fi constrans-o pe persoana vatamata sa nu sesizeze Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), amenintand ca atat victima, cat si penitenciarul vor avea de suferit.

In acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost sustinut si de Kozma, psiholog in cadrul penitenciarului.

Mai mult de atat, la data de 7 iunie 2022, Chis ar fi amenintat persoana vatamata cu expunerea unor presupuse imagini compromitatoare pentru distrugerea credibilitatii acesteia.

Chis si Kozma urmeaza sa fie prezentati marti Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa : www.mediafax.ro