11 sep 2019 - Penitenciare

COMISAR JUDECAT PENTRU MITA - “A introdus in mod ilicit, in Penitenciarul Tulcea, opt telefoane mobile”

Prin Rechizitoriul din 23.05.2019 in dosarul 84/P/2019, DNA l-a trimis in judecata pe IONELE SILVIU IOAN, la data faptelor comisar in cadrul Penitenciarului Tulcea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: - luare de mita in forma continuata, - introducerea, in mod ilicit, intr-un penitenciar de telefoane mobile si alte mijloace de comunicare la distanta, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor si alcool, in forma continuata. In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: “In perioada martie - aprilie 2019, inculpatul Ionele Silviu Ioan, contrar indatoririlor de serviciu, a introdus in mod ilicit, in Penitenciarul Tulcea, mai multe telefoane mobile si cartele telefonice care, ulterior, au ajuns la o persoana incarcerata in unitatea amintita, pentru savarsirea unei infractiuni de omor. De mentionat este faptul ca persoana beneficiara a obiectelor respective face parte dintr-o grupare specializata in comiterea de infractiuni prin metoda 'Accidentul'. Pentru acest 'serviciu', inculpatul a primit de la un prieten al celui incarcerat suma totala de 6.500 lei, acceptand totodata promisiunea de a primi in viitor suma de 3.500 lei”.

Solutia“Dispun:Trimiterea in judecata, in stare de arestare preventiva, a inculpatului:

Ionele Silviu Ioan, comisar de penitenciare, pentru savarsirea infractiunilor de:

luare de mita, in forma continuata, prevazuta de art.6 din Legea nr.78/2000 raportat la art.289 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.2 C.pen. (doua acte materiale) si

introducere in mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţa, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool, in forma continuata, prevazuta de art.185 alin.2 din Legea nr.254/2013 cu aplicarea art.35 alin.2 C.pen. (doua acte materiale, din care unul in forma tentativei), ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen".

Extras din rechizitoriu:

“La data de 14.03.2019, DNA - Serviciul Teritorial Constanta s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita, prevazuta de art.6 din Legea nr.78/2000 raportat la art.289 alin.1 C.pen. si introducerea in mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţa, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool, prevazuta de art.185 alin.2 din Legea nr.254/2013.

In concret, din informatiile aflate la dispozitie s-a stabilit ca la inceputul anului 2019, faptuitorul Ionele Silviu Ioan, comisar de penitenciare, incadrat la Penitenciarul Tulcea, a primit de la o persoana deocamdata necunoscuta o suma bani pentru a introduce in penitenciar mai multe telefoane mobile, pe care le-a livrat detinutului (....), incarcerat in unitatea amintita, in executarea unei pedepse privative de libertate pentru savarsirea unei infractiuni de omor.

De asemenea, din datele detinute rezulta ca (....) primea telefoanele in contextul in care facea parte dintr-o grupare coordonata de numitul (....), aflat in executarea unei pedepse cu detentiunea pe viata, specializata in comiterea de infractiuni prin metoda accidentul.

In continuare, informativ s-a stabilit ca mai multe asemenea fapte de inselaciune comise de gruparea incarcerata in Penitenciarul Tulcea faceau obiectul dosarului penal nr.(....)/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Calarasi.

A rezultat ca la data 01.03.2019, inculpatul Ionele Silviu Ioan a primit de la inculpatul (....) 8 telefoane mobile si 66 de cartele SIM, pentru a le introduce in Penitenciarul Tulcea. Cu aceeasi ocazie, pentru acest serviciu, inculpatul (....) i-a dat inculpatului Ionele Silviu Ioan suma de 4.000 lei”. Rechizitoriul DNA

Sursa : www.juri.ro