10 aug 2018 - Penitenciare

Cerere INEDITA. O parte dintre angajatii Penitenciarului Iasi, aflati in greva japoneza: Fara penali in posturile de paza

Circa 270 de angajaţi au Penitecniarului de Maximă Siguranţă Iaşi au intrat, vineri, în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţ şi, totodată, au demarat campania „Fără penali în posturile de pază”, deoarece s-a ajuns ca deţinuţii să păzească alţi deţinuţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei 270 de angajati ai Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi sunt membri ai Sindicatului ,,Iuris", ei intrand, de vineri, in greva japoneza, deoarece, spun ei, nu li s-au platit orele suplimentare din urma, este lipsa de personal, iar in unele schimburi de ture au loc intre agenti si detinuti, care ii pazesc pe ceilalti detinuti.

,,Prin lege, noi nu avem voie sa facem greva generala, astfel ca am adoptat un calendar cu diferite forme de protest. Toti membrii sindicatului protesteaza astazi cu o banderola alba la mana. Nu stiu care va fi efectul pe termen scurt, dar, pe termen lung, nu dorim sa ni se reproseze ca nu am anuntat, ca nu am notificat institutiile abilitate cu privire la problemele pe care le intampinam zilnic", a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX, Dorin Scarlii, liderul Sindicatului ,,Iuris".

Acesta a mai precizat ca a depus la Ministerul Justitiei sesizari impotriva ordinelor si dispozitiilor pe care le considera ilegale, in ceea ce priveste plata orelor suplimentare si a imputernicirilor.

Sindicalistii mai cer conditii de lucru mai bune, eliminarea discriminarilor salariale, aprobarea statutului politistului de penitenciare si plata integrala a orelor suplimentare curente.

,,Noua ni s-au promis multe, dar de rezolvat nu s-a rezolvat nimic, ba, mai mult, situatia s-a inrautatit. Recent ne-au plecat 19 agenti la Penitenciarul Vaslui, in conditiile in care, in Penitenciarul Iasi, paza se face in foisoare cu detinuti. Prima conditie pentru a te angaja ca agent este sa nu ai cazier! Il rog pe domnul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, sa explice cum e legal ca un detinut sa pazeasca alti detinuti! De aceea noi demaram azi si o campanie intitulata <>", a adaugat Scarlii.

Potrivit calendarului actiunilor de protest, pe 19 august 2018 - angajatii din penitenciare organizeaza greva prin "exces de zel la accesul in penitenciare si in derularea altor activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor", intre 27 august si 27 septembrie 2018 e programata pichetarea penitenciarelor de catre 50 - 100 de angajati in uniforma, intre 01 - 10 septembrie 2018, sindicalistii vor depune actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, urmand ca pe 3 octombrie 2018 sa organizeze miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu mars de protest intre cele doua institutii.

Incepand cu octombrie 2018, angajatii din penitenciare vor refuza sa intre in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

Sursa : www.mediafax.ro