14 apr 2019 - Penitenciare

Augustin Lazar, solicitare privind detinutii de la Penitenciarul Jilava (Documentul)

Lumea Juridica prezinta Hotararea 480 din 14 martie 2019 a Sectiei pentru judecatori a CSM privind solicitarea Procurorului General Augustin Lazar (foto) in legatura cu detinutii din penitenciarele Bucuresti Jilava si Spital Jilava.

PICCJ a solicitat CSM sa decida asupra competentei de solutionare a cererilor formulate de persoanele condamnate si aflate in stare de detinere in cele doua penitenciare, cereri care in prezent sunt solutionate de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti. In motivare s-a aratat ca potrivit prevederilor legale, competenta de solutionare a cererilor intemeiate pe dispozitiile art. 585 alin. 2, art. 587, art. 593 si art. 598 din Codul de procedura penala, formulate de persoanele detinute la Penitenciarele Bucuresti Jilava si Spital Jilava apartine instantei corespunzatoare in a caror circumscriptie se afla locul de detinere, in speta

Judecatoria Cornetu: “Curtea de Apel Bucuresti a apreciat ca desi preluarea de la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti de catre Judecatoria Cornetu a cererilor formulate de persoanele condamnate si aflate in stare de detinere in penitenciarele Bucuresti Jilava si Spital Jilava se impune ca fiind necesara si justificata din perspectiva dispozitiilor legale si a distantelor dintre institutiile de detinere si cele instante, acest fapt se poate realiza doar dupa asigurarea resurselor umane corespunzatoare la Judecatoria Cornetu, imunandu-se majorarea considerabila a schemei de personal. Sectia pentru judecatori constata ca urmare a punerii in aplicare a dispozitiilor de drept comun privind solutionarea acestui tip de cauze si preluarii de catre Judecatoria Cornetu a competentei de solutionare de la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, se impune siplimentarea schemei de judecatori”.

Astfel, cu unanimitate de voturi, CSM a acordat avizul pentru transferul temporar de posturi de judecator la Judecatoria Cornetu, pana la suplimentarea schemei de personal a acestei instante.

Hotararea CSM

Sursa : www.juri.ro