09 oct 2018 - Penitenciare

Administratia Penitenciarelor, explicatii despre coastele rupte ale lui Visinescu

Administraţia Penitenciarelor a transmis marţi că, în urma unei verificări interne, rezultă că Alexandru Vişinescu, transportat la spital cu mai multe fracturi costale şi ruptură de splină, a suferit rănile din cauza unei căzături, nu pentru că a fost bătut.

"Urmare verificarilor interne demarate la nivelul unitatii penitenciare sus-mentionate (Spitalul Penitenciar Jilava- n.r.), s-a stabilit faptul ca evenimentul supus atentiei publice s-a produs in urma unei caderi involuntare, rezultat al unui episod lipotimic, in contextul varstei inaintate si a istoricului afectiunilor cronice ale persoanei private de libertate, infirmandu-se suspiciunile unei eventuale agresiuni", se arata in comunicatul remis MEDIAFAX.

Tortionarul Alexandru Visinescu este internat in continuare pe Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Bagdasar Arseni din Capitala, acolo unde a fost transportat sambata.

Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in luna iulie 2015.

Totodata, Visinescu a fost obligat sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despagubiri urmasilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro catre partea civila Nicoleta Eremia, 100.000 catre partea civila Elena Iacob si 150.000 de euro Ancai Maria Cernea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Sursa : www.mediafax.ro