20 apr 2018 - Ministerul de Justiţie

Toader: Un proiect de lege pentru preluarea la Ministerul Justitiei a Agentului guvernamental pentru CEDO, in lucru

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de lege pentru preluarea Agentului guvernamental pentru CEDO de către Ministerul Justiţiei. În prezent, instituţia este în subordinea MAE

"Am demarat un proiect de lege, acum se lucreaza la el, pentru a prelua agentul guvernamental pentru CEDO la Ministerul Justitiei, asa cum a fost pana in 2003", a declarat ministrul Justitiei, vineri, la congresul avocatilor.

In prezent, Ministerul Afacerilor Externe este institutia care exercita, in numele Guvernului Romaniei, prerogativele de agent guvernamental in fata CEDO, iar Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizata prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului roman, conferit Ministerului Afacerilor Externe.

Institutia Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului functioneaza la Ministerul Afacerilor Externe din luna iulie 2003, fiind transferata de la Ministerul Justitiei prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intocmeste actele si apararile necesare, infaptuieste orice alte acte procesuale, ia masurile necesare pe plan intern si realizeaza orice alte acte sau activitati legate de reprezentarea intereselor statului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la Comitetul Ministrilor.

Sursa : www.mediafax.ro