21 iul 2022 - Ministerul de Justiţie

Sorin Oprescu nu va fi extradat. MJ a informat Consiliul JAI ca unii condamnati gasesc ,,portite"

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu râmâne în libertate în Grecia, după ce instanţa a decis, joi, să nu îl extrădeze. Oprescu a plătit o cauţiune de 5.000 de euro.

Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea Romaniei de extradare a lui Sorin Oprescu.

Astfel, fostul primar general ramane in libertate in Grecia, dupa ce a platit o cautiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu a fost condamnat in Romania la 10 ani de inchisoare si dat in urmarire, fiind prins, in 17 mai, la Atena.

In fata deciziei instantei din Grecia, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca respecta independenta judecatorilor din toate statele membre UE, dar, pe de alta parte, a ridicat, din nou, in cadrul Consiliului JAI, recent desfasurat la Praga, problema cooperarii judiciare in materie penala intre Statele Membre UE, ,,mai concret imprejurarea ca unii condamnati penal definitiv pentru fapte de coruptie in Romania gasesc ,,portite legale" in legislatia straina, pentru a se sustrage executarii pedepsei in unele State Membre ale UE".

,,Ministerul a pus recent in dezbatere publica un proiect de ,,lege pentru fugari", prin care s-ar descuraja acest fenomen, in vederea adoptarii sale ca lege cat mai urgent. Instantele romane coopereaza exemplar in procedurile de extradare si de predare in temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritatile romane de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoasterea binemeritata a progreselor reale ale Romaniei in combaterea coruptiei, in aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei si, pe de alta parte, faptul ca decizii penale definitive sunt respinse la executare in unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamand fondul deciziei instantei romane", a spus Predoiu.

Sursa : www.mediafax.ro