22 mar 2019 - Ministerul de Justiţie

Scandal pe acreditarile ziaristilor la Ministerul Justitiei. Basescu: Tudorel a luat-o razna.Revino-ti omule!

Ministerul Justiţiei a refuzat solicitările de acreditare pe 2019 pentru două instituţii de presă motivând prin nerespectarea clauzelor de acreditare, potrivit unor anunţuri făcute pe reţelele de socializare de jurnalişti. Traian Băsescu i-a transmis ministrului Tudorel Toader "să-şi revină".

"Tudorel a luat-o razna ...Crezand ca din postura de ministru poti face orice, ce credeti ca a facut Tudorel Toader? A refuzat sa acrediteze la Ministerul Justitiei ziaristi neconvenabili de la PRO TV- Ovidiu Oanta si Realitatea-Ionela Arcanu. Trebuie sa recunosc, zece ani cat am fost Presedinte al Romaniei erau acreditati la presedintie multi ziaristi care ma ascultau zambitori in timpul declaratiilor, ma provocau la momentul intrebarilor, dupa care ma faceau pulbere la posturile lor de televiziune, fie ca erau de la Realitatea, Antene, Romania Tv sau din presa scrisa sau audio. Niciodata nu mi-a dat prin cap sa le retrag acreditarea. Pana la urma eram multumit ca mesajul meu era preluat dupa care era facut pulbere prin comentariile jurnalistului care desigur ,,stiau ei mult mai bine si erau mult mai priceputi". Cand a fost cazul m-am ,,razboit" cu ei, dar recunosc nu mi-a dat prin cap sa-i interzic. Tudorel a luat-o razna. Revino-ti omule !", a scris, pe Facebook, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Reactia fostului presedinte vine dupa ce ministrul Justitiei Tudorel Toader a fost acuzat ca a respins solicitarile de acreditare pentru doua institutii de presa, anuntul fiind facut pe retelele de socializare de catre jurnalisti. Refuzul a fost motivat prin articolul 18, alineat 3 din legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, respectiv "(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii".

In replica, ministrul Justitiei a transmis, pe Facebook, ca jurnalistii nu au respectat clauzele de acreditare.

"Despre respectarea clauzelor de acreditare ! In documentele de acreditare la MJ , exista o clauza prin care se prevede-" ma angajez sa respect regulile de conduita". In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze !", a scris, pe Facebook, Tudorel Toader.

Scandalul de la Ministerul Justitiei referitor la refuzul de acreditare a unor jurnalisti vine dupa ce, pe 16 ianuarie 2019, cativa jurnalisti, printre care si cei ai agentiei MEDIAFAX, au fost opriti la poarta Ministerului Justitiei, pe motiv ca solicitarile de acreditare transmise pentru declaratia lui Tudorel Toader de atunci au nevoie de timp de procesare.

Sursa : www.mediafax.ro