19 mai 2023 - Ministerul de Justiţie

Robert Cazanciuc: ,,Cineva independent nu are resursa politica sa conduca ministerul Justitiei. Va fi cel mai slab minister"

,,Asa cum este protocolul acum, PSD va prelua ministerul Justitiei. O sa vedem daca protocolul o sa ramana, in afara de premier, in termenii care a fost el agreat initial. Una dintre marile probleme ale Romaniei a fost lipsa de continuitate. La Educatie au fost in 30 de ani peste 30 de ministri, nu ai cum sa faci ceva. La Transporturi, nu ai cum sa construiesti autostrazi cand ai la fiecare 9 luni un ministru. Daca durata de viata a unui ministru este de sub 1 an, nu ai cum sa construiesti nimic. Domnul Predoiu are cel mai longeviv mandat din orice domeniu dupa 1989. Premiantul Guvernului este cu siguranta dl. Predoiu", a declarat Robert Cazanciuc, vicepresedinte al Senatului si lider PSD in emisiunea OFF/OnTheRecord, ce va fi difuzata duminica, de la ora 21.55, pe Aleph News.

Intrebat daca PSD ar putea sustine un independent pentru ministerul Justitiei si nu un om din partid, Robert Cazanciuc a spus ca persoana independenta n-ar avea resursa politica necesara ca sa conduca ministerul Justitiei:

,,Eu n-am auzit pe nimeni din sistemul judiciar care sa spuna ca atunci cand PSD a fost la guvernare, sistemul judiciar a fost oprimat. Din contra. A avut toate resursele, toata libertatea, mai ales libertatea sa faca tot ce a crezut de cuviinta. Deci nu vad de ce PSD i-ar fi teama de Justitie. Intotdeauna din afara pare ca e bine ca sa vina cineva independent la Justitie. Cineva independent nu are resursa politica sa conduca ministerul Justitiei. Va fi cel mai slab minister. Nu ai cum sa te misti, mai ales cand mai ai 1 an si jumatate de guvernare, in hatisul guvernamental. (...) Poti sa faci, sistemul judiciar nu este cel mai iubit in momentul de fata de romani. Sistemul judiciar trebuie facut mai eficient in slujba romanilor. (...) Avem in continuare un deficit de judecatori. Au fost plecari foarte multe tot din cauza discutiilor publice nepotrivite legate de varsta de pensionare. Nu poti sa impui niciunui sistem solutii peste noapte. Trebuie discutate si vazut gradual. Suntem toti de acord: nu e normal sa iesi la pensie la 49 de ani, in deplinatatea fortelor ca judecator. In UK, intri la 50 ca judecator. Noi la 24 de ani punem pe umerii unor tineri o sarcina sociala foarte greu de dus. Trebuie marita varsta de intrare in magistratura, altfel nu ai cum sa gasesti oamenii potriviti. Nu e decent sa ai o pensie mai mare decat salariul. Se va transa in noua lege. Pensia trebuie sa fie 80% din salariul pe care l-ai avut. Asta este decenta, reperul normal oriunde in lume. Sunt mai multe lucruri care se pot rezolva prin dialog cu magistratii".

Numele lui Robert Cazanciuc si al Simonei Maya Teodoroiu, deputat PSD si fost judecator CCR, sunt vehiculate pentru ministerul Justitiei, avand in vedere ca potrivit protocolului semnat cu PNL si UDMR - PSD ii va reveni portofoliul Justitiei. Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, sustine ca ministerul nu are foarte multe secrete pentru el:

,,Pentru mine nu are foarte multe secrete ministerul Justitiei. Stiu ce este acolo, stiu ce este de facut. Am incercat sa fac lucrul asta si din Comisia Juridica din Parlament, fac lucrul acesta, am invitat oamenii la dialog permanent. Sunt intotdeauna interesat de solutii. Avem instantele incarcate cu foarte multe lucruri care n-au ce cauta acolo: balastul judiciar. Sunt 3-4 milioane de romani care se judeca. Jumatate din dosare n-au ce cauta acolo, se pot judeca pe alte cai.Trebuie gasite resurse astfel incat sa nu ajungi la judecata, dar prima grija este sa faci legile cum trebuie. Daca tu nu scrii legile cum trebuie, nu ma mir ca judecatorul va citi diferit".

Interviul cu Robert Cazanciuc, viceprepresedinte al Senatului si lider al PSD, despre problemele din Justitie, va fi difuzat duminica, de la 21.55, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Sursa : www.mediafax.ro