31 mai 2018 - Ministerul de Justiţie

Plangere penala impotriva ministrului Justitiei Tudorel Toader

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) condusa de Sorin Dumitrascu a depus in data de 30 mai 2018 la Parchetul General o plangere penala impotriva ministrului Justitiei Tudorel Toader (foto) pe care il acuza de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca a refuzat "in mod vadit abuziv si nepermis" prezenta presedintelui FSANP Sorin Dumitrascu la o intrevedere organizata la Ministerul Justitiei, in 2 mai 2018, in cadrul careia s-au discutat aspecte referitoare la finalizarea statutului politistilor de penitenciare, stabilirea standardelor necesare desfasurarii activitatii, plata orelor suplimentare, acoperirea deficitului de personal si infrastructura din sistemul peniteniciar. Presedintele FSANP. Sorin Dumitrascu sustine in plangerea penala pe care Lumea Juridica o prezinta in exclusivitate ca ministrul Justitiei Tudorel Toader a exclus de la respectiva intalnire, "in mod abuziv si nelegal", si alti reprezentati ai altor organizatii sindicale din domeniul penitenciar.

Conform plangerii penale depuse la Parchetul General, in atentia Procurorului General Augustin Lazar, prin refuzul lui Tudorel Toader de a permite accesul participantilor FSANP la dezbateri a fost "limitat in mod nepermis" exercitarea atributiilor sindicale de conducerea Federatiei, atunci cand a sustinut ca nu permite participarea la intrevedere decat a reprezentatilor care au o hotarare definitiva de constatare a calitatii de lider al organizatiei: "Cei care nu au participat sa arate dovada calitatii de reprezentant al sindicalistilor", a sustinut Tudorel Toader.

In cuprinsul plangerii penale, presedintele FSANP a preciat ca replica lui Tudorel Toader a fost "tendentioasa si denigranta", intrucat Federatiai Sindicatelor din Administratia Nationala nu a primit vreo solicitare de la ministrul Justitiei prin care sa faca dovada reprezentativitatii sau calitatii de presedinte a lui Sorin Dumitrascu.

Anuntul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor privitor la plangerea penala pe care in care solicita anchetarea lui Tudorel Toader pentru abuz in serviciu si restrictionarea dreptului de reprezentare sindicala:

"In data de 30 mai 2018, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Tudorel Toader, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si de incalcare a dreptului de reprezentare sindicala, fapte pentru care ministrul Justitiei risca o pedeapsa de pana la 7 ani de inchisoare.

In data de 24 mai 2018, Tudorel Toader a refuzat in mod abuziv participarea reprezentantilor FSANP la intrevederea ce a avut loc, la sediul Ministerului Justitiei, pentru dezbaterea unor acte normative de interes, limitand astfel exercitarea atributiilor de reprezentare si a mandatului acestora in vederea apararii si promovarii drepturilor si intereselor profesionale ale membrilor de sindicat.Desi, in perioada mai 2017 - mai 2018, au fost mai multe runde de negocieri si mai multe intalniri oficiale intre Tudorel Toader si reprezentantii FSANP, ministrul si-a permis, inca o data, sa dezinformeze cu intentie opinia publica si mass-media invocand o asa-zisa lipsa de calitate a organizatiei sindicale care a cerut insistent demiterea acestuia pentru incompetenta si subminarea sistemului penitenciar.

Evident, Tudorel Toader cunoastea faptul ca FSANP este organizatie sindicala reprezentativa la nivelul sistemului penitenciar, in calitate de ministru al Justitiei, acesta semnand un Acord cu FSANP, reprezentata prin presedintele ales, cu doar 10 zile inainte de aceast incident care constituie o discriminare vadita a organizatiei noastre.

Drept urmare, pana cand organele competente se vor pronunta in legatura cu plangerea penala pentru abuz in serviciu si incalcare a dreptului de reprezentare sindicala, revenim cu solicitarea ca ministrul Tudorel Toader sa fie demis din functie pentru incompetenta si pentru incercarile repetate de a dezinforma opinia publica.

Pentru conformitate, precizam ca Legea 62/2011 a dialogului social la art. 218 alin. 2 sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani infractiunea de limitare a exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, iar art. 297 din Codul penal sanctioneaza infractiunea de abuz in serviciu cu inchisoare de la 2 la 7 ani."

Plangerea penala

Sursa : www.juri.ro