Ministrul Justitiei poate solicita incetarea grevei ilegale a magistratilor si obligarea acestora la plata de despagubiri
Analiza excelenta realizata de avocatul Adrian Toni Neacsu de la Casa Neacsu, legata de greva declansata la nivel national de mai multe instante si parchete din Romania. Pornind de la recentul anunt al DIICOT, privitor la suspendarea activitatii pana pe data de 8 martie 2019, avocatul Adrian Toni Neacsu arata de ce este ilegal demersul judecatorilor si procurori care aleg sa isi inceteze activitatea in semn de protest si de ce se impune ca ministrul Justitiei Tudorel Toader sa ia masuri pentru stoparea acestor actiuni si tragerea la raspundere a magistratilor care au recurs la astfel de actiuni.
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, avocatul Adrian Toni Neacsu precizeaza ca in calitate de angajator, Ministerul Justitiei se poate adresa, Tribunalului Bucuresti pentru a solicita incetarea grevei ilegale si plata de despagubiri de catre participantii la aceasta, tinand cont de prevederile Legii nr. 62/2011 potrivit careia "nu pot declara greva procurorii, judecatori (...) precum si alte categorii de personal carora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege."
Avocatul Neacsu sublinieaza ca,
indiferent cum ii spun initiatorii si instigatorii protestului acesta este, din punctul de vedere al legii, o greva, prin aceasta intelegandu-se orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate.
In acelasi timp, avocatul Adrian Toni Neascu afirma ca participarea magistratilor la o greva ilegala atrage totodata si sanctiuni disciplinare.
Postarea avocatului Adrian Toni Neacsu de pe Facebook:
"Potrivit comunicatului oficial DIICOT, s-a decis "suspendarea activitatii intre orele 08.00-12.00, in fiecare zi, in intervalul 26.02.2019-08.03.2019. in acest interval de timp vor fi solutionate doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amanare".
Desi inca nu cred in seriozitatea incetarii activitatii, greva parchetelor fiind doar mediatica nu reala, cred ca legea, cea careia isi subordoneaza activitatea magistratii, este cea care prevede solutiile pentru aceasta situatie.Dura lex sed lex.
In calitate de angajator, Ministerul Justitiei se poate adresa, oarecum ironic, Tribunalului Bucuresti pentru a solicita incetarea grevei ilegale si plata de despagubiri de catre participantii la aceasta.
Legea nr. 62/2011 privind dialogul social este cea care reglementeaza in detaliu incetarile de activitate inclusiv in institutiile publice.Astfel, potrivit art. 202 "Nu pot declara greva: PROCURORII, JUDECATORII, (...) precum si alte categorii de personal carora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege."
Indiferent cum ii spun initiatorii si instigatorii protestului acesta este, din punctul de vedere al legii, o greva. Astfel, potrivit art. 181 "PRIN GREVA SE INTELEGE ORICE FORMA DE INCETARE COLECTIVA SI VOLUNTARA A LUCRULUI INTR-O UNITATE." Exact ce face DIICOT, declarativ: isi suspenda activitatea in mod voluntar si colectiv, prin decizia Adunarii generale a procurorilor.
Solutia pentru incetarea grevei ilegale este in mana ministrului justitiei.Potrivit art. 198, "Daca angajatorul apreciaza ca greva a fost declarata sau se deruleaza cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla unitatea in care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei."
Potrivit art. 201 alin. 2, "in cazul in care dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instanta, la cererea celor interesati, poate obliga organizatorii grevei si angajatii participanti la greva ilegala la plata despagubirilor."
Desigur, din punctul de vedere al statutului profesiei de magistrat participarea la o greva ilegala, deci incalcarea flagranta a interdictiilor profesiei si a legii, este si o abatere disciplinara grava, motiv pentru care curajul clamat in anonimatul Adunarilor generale nu va fi asumat si individual de catre procurori sau judecatori...
In ce priveste persoanele fizice prejudiciate de decizia DIICOT, de exemplu cei carora li s-ar refuza inregistrarea unor plangeri penale pentru ca nu sunt "cauze operative care nu suporta amanare", sau cei ale caror cauze vor fi tergiversate, sunt aparati de mult hulitul abuz in serviciu din Codul penal, cel pe care nimeni nu vrea sa-l puna de acord cu Constitutia si care in forma actuala prevede ca fiind fapta penala "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act (...) si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice". Unde se face eventuala plangere penala? Tot ironic, la Sectia speciala pentru anchetarea infractiunilor din justitie.Iarasi dura lex sed lex, asta e.
In final, un citat din d-ul profesor Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului:”Daca este o asociatie, sigur ca pot face tot felul de deranjuri din acestea, dar sa mearga pana la demonstratie? Nu prea vad sa aiba posibilitatea ei, ca nu este prevazuta de lege. Ei sunt magistrati pana la urma. Nu pot face greva, pentru ca nu e prevazuta de lege.Domnul Danilet e un nebun! Un moldovean nebun, care a ajuns in Ardeal si care face pe nebunul. Scuzati-ma ca va spun, sa ma scuze si el, dar se comporta asa.”
Sursa : www.juri.ro