26 ian 2023 - Ministerul de Justiţie

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu, discutii despre combaterea traficului de persoane cu omologii din Suedia si Spania

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a avut joi, la Stockholm, în contextul Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne, discuţii pe tema combaterii traficului de persoane şi a crimei organizate cu omologii săi din Suedia şi Spania.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu a avut intalniri bilaterale cu Gunnar Strommer, ministrul Justitiei din Suedia, care detine actuala Presedintie a Consiliului UE, si cu Pilar Llop Cuenca, ministrul Justitiei din Spania, care va avea viitoarea Presedintie a Consiliului UE.

Discutiile s-au axat pe prioritatile celor trei tari in mandatul celor doua Presedintii si pe cooperarea in cadrul Mecanismului privind statul de drept. Ministrul suedez si-a exprimat aprecierea pentru progresele care au dus la raportul pozitiv MCV, publicat de Comisia Europeana la 22 noiembrie 2022.

Ministrul Predoiu si-a exprimat sprijinul in special pentru propunerea de modificare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si protejarea victimelor acestuia si a precizat ca, la nivel national, exista o strategie de combatere a acestui fenomen.

In contextul Mecanismului privind Statul de Drept, ministrii au discutat despre provocarile si proiectele existente la nivel national pentru imbunatatirea functionarii sistemelor judiciare.

,,In 2022, Ministerul Justitiei si-a atins toate obiectivele, desfiintarea SIIJ, adoptarea legilor Justitiei si raport pozitiv final in cadrul MCV, recuperarea agendei ratate in 2021 si avansul semnificativ pe un numar de proiecte care tin de logistica sistemului judiciar, precum <Cartierul Justitiei>, digitalizare prin <Ecris V> si mai multe sedii noi de instante. La nivelul JAI, suntem foarte interesati de intarirea cadrului juridic european pentru combaterea traficului de persoane si a crimei organizate. Am subliniat acest lucru presedintiei suedeze si viitoarei presedintii spaniole, cu care impartasim aceeasi viziune. Am convenit cu cei doi ministri, suedez si spaniol, sa prioritizam combaterea traficului de persoane si a crimei organizate. Este o problema a statelor de <extractie> a victimelor, dar si una a statelor in care sunt exploatate. Am construit acasa instrumente in aceasta directie si vom continua. E important sa o facem si la nivel european", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Sursa : www.mediafax.ro