21 ian 2022 - Ministerul de Justiţie

Ministrul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de desfiintare a SIIJ

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică, vineri, proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi spune că pentru investigarea infracţiunilor care până acum erau în competenţa Secţiei se vor ocupa 42 de procurori.

Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, iar Catalin Predoiu a prezentat, intr-o conferinta de presa, cum vor fi investigate infractiunile care pana acum intrau in competenta Sectiei, precum si calendarul procedural propus.

,,Pentru investigarea infractiunilor care pana acum erau in competenta Sectiei, am folosit un model inspirat din modul de functionare al Parchetului European. Adica un numar de 12 procurori in centru, la Bucuresti si un numar de 30 de procurori raspanditi in tara. Catre 2 procurori de fiecare curte de apel, in total, 42 de procurori care vor investiga infractiunile care pana acum erau in competenta Sectiei. Acesti procurori sunt anume desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 12 procurori din Bucuresti vor fi selectati si anume desemnati de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin plenul Consiliului, din cadrul Sectiei de Urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din curtile de apel, cate 2 procurori de fiecare curte de appel, vor fi selectati si anume desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii, din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propusi plenului de catre procurorul general, respectiv procurorii de la parchetele curtilor de apel vor fi propusi plenului CSM de catre prim-procurorii de la parchetele curtilor de apel. Competenta este partajata intre cele 2 nivele, respectiv procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica, potrivit articolului 3 din lege, vor desfasura urmarirea penala in cadrul infractiunilor savarsite de catre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la curtile de appel, respectiv de catre procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante. De asemenea, de judecatorii de la curtile de apel si curtea militara de apel, precum si, cum spuneam procurorii de la Parchetul Curtii militare de apel", a spus Predoiu.

In competenta procurorilor de la curtile de apel vor fi infractiunile savarsite de judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale militare si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante.

Procurorii care vor fi desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii vor avea o vechime de 15 ani - cei de la Sectia de urmarire penala si criminalistica, respectiv 12 ani, cei de la parchetele curtilor de apel.

,,Vor trebui sa aiba calificativul foarte bine la ultimele 2 evaluari profesionale si sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii 3 ani, o conduita morala ireprosabila si o experienta profesionala semnificativa, in principal in investigarea infractiunilor de coruptie si cele asimilate acestora a infractiunilor de crima organizata si terorism, dar fara a se limita la aceste categorii de infractiuni, deci o experienta profesionala notabila", a mai spus ministrul Justitiei

In cazul in care acesti procurori nu isi mai pot desfasura activitatea din motive intemeiate, la cererea lor sau pentru cauza de ineficienta, procurorii care i-au propus, respectiv procurorul general si procurorii de la parchetele curtilor de apel vor propune plenului CSM retragerea acestei calitati, iar plenul CSM va decide in consecinta.

,,In ceea ce priveste situatia dosarelor existente, ele vor fi transmise de catre Parchetul de General in 30 de zile la parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de selectare si desemnare se va face in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi", a explicat Catalin Predoiu.

Predoiu a precizat ca in redactarea proiectului de desfiintare a SIIJ s-a urmarit indeplinirea avizelor Comisiei de la Venetia nr. 1.036 din 2021, 924 din 2018, 950 din 2019. De asemenea, s-a avut in vedere decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 18 iunie 2021.

Calendarul propus este ca proiectul sa stea in dezbatere publica pana la data de 31 ianuarie, apoi, dupa revederea propunerilor, proiectul va primi o forma finala si va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, conform legi. Dupa obtinerea avizului, proiectul va fi inaintat guvernului, scopul propus de Predoiu fiind incadrarea cu aceasta procedura intr-un termen care sa permita Parlamentului sa adopte proiectul de lege in termenul stabilit in programul de guvernare, respectiv 31 martie 2022.

Sursa : www.mediafax.ro