08 iun 2018 - Ministerul de Justiţie

Ministerul Justitiei vrea sa mareasca bugetul de hrana pentru fiecare detinut, la 5 lei pe zi

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii un proiect prin care se stabileşte o valoare mai mare pentru hrana acordată deţinuţilor, care va creşte de la 3,76 de lei pe zi, la 5,51 de lei, dar şi prin care li se oferă alimente noi, precum carne de vită sau se măresc raţiile de biscuiţi, brânză şi legume.

,,A fost elaborat proiectul de ordin al ministrului Justitiei pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate. (...) In vederea elaborarii proiectului (...) a fost numita o comisie formata din specialisti din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si din unitatile subordonate, aceasta stabilind normele financiare de hrana pentru persoanele condamnate, prin stabilirea unor noi valori financiare a normelor de hrana acordate detinutilor. Astfel, de la 3,76 lei/zi/persoana fara TVA, corespunzatoare valorii actuale a normei 17, pentru aceasta norma de hrana noua valoare fiind stabilita la 5,51 lei/zi/persoana, fara TVA", se arata intr-un document publicat pe site-ul Ministerului Justitiei. De asemenea, se mai precizeaza, in sursa citata ca in corelare cu acest proiect, a mai fost elaborat un altul prin care se modifica structura normelor de hrana, fiind adaugate alimente noi, precum carnea de vita, si marite ratiile de biscuiti, legume, fructe, conserve de legume, branza telemea etc.

Impactul financiar asupra bugetului general este, potrivit documentului: anul curent - 11.922.000 lei, iar in urmatorii patru ani - 14.221.000 de lei.

,,In consecinta, avand in vedere modificarile preconizate prin proiectul de ordin al ministrului justitiei pentru aprobarea normelor de acordare a drepturilor de hrana a devenit necesara reglementarea noilor valori financiare, corespunzatoare modificarilor intervenite. Avand in vedere aceste aspecte, cele doua demersuri urmeaza a fi efectuate in acelasi timp, astfel incat sa se dea eficienta aplicarii practice actelor normative in materia normelor de hrana alocate persoanelor private de libertate", mai precizeaza proiectul.

Sursa : www.mediafax.ro