06 feb 2019 - Ministerul de Justiţie

Ministerul Justitiei propune ca detinutii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu sa primeasca bani. Ce suma vrea sa acorde pentru fiecare zi

Ministerul Justiţiei propune ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată, potrivit unui proiect. Compensaţiile se acordă celor care au stat după gratii după iulie 2012.

,,Persoanele care executa sau au executat in conditii necorespunzatoare pedepse sau masuri privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si care nu au beneficiat de prevederile art. 551 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (...) pot beneficia in conditiile prezentei legi de compensatii financiare, acordate ca masura compensatorie pentru executarea de pedepse sau masuri privative de libertate in conditii necorespunzatoare", se arata in proiectul Ministerului Justitiei, intrat in posesia MEDIAFAX.

Totodata, in document se mai precizeaza ca orice detinut sau fost detinut care considera ca executa sau a executat o pedeapsa privativa de libertate in conditii necorespunzatoare poate depune o cerere de acordare de compensatii financiare la Administratia Nationala a Penitenciarelor.

,,In vederea acordarii de compensatii financiare persoanelor care au executat pedepse sau masuri privative de libertate in conditii necorespunzatoare, se constituie o comisie speciala in acest sens, la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. (...) Componenta, modul de organizare si functionare a Comisiei se stabilesc prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor", se mai arata in document.

In cazul acordarii de compensatii, proiectul prevede o varianta ca pentru fiecare zi-castig neacordata, detinutul sa primeasca 5 lei.

,,(1) La calcularea compensatiei financiare se va proceda inmultind zilele-castig ce li s-ar fi cuvenit cu o suma de 5 lei pentru fiecare zi-castig neacordata. (varianta 1)

SAU

(1) La calcularea compensatiei financiare se va proceda inmultind zilele-castig ce li s-ar fi cuvenit cu o suma de... lei pentru fiecare zi-castig neacordata. (varianta 2)

(2) In vederea determinarii compensatiei financiare, Comisia evalueaza ansamblul conditiilor de detentie ale persoanei private de libertate si stabileste compensatia zilnica in functie de intinderea prejudiciului cauzat", se arata in proiect.

Despagubirile urmeaza a fi achitate de catre Admnistratia Nationala a Penitenciarelor si/sau de Ministerul de Interne. O alta varianta prevede ca toate compensatiile financiare sa fie acordate de Ministerul Finantelor Publice.

Proiectul mai arata ca aceste compensatii pot fi acordate pentru cei care au executat pedepse incepand cu 24 iulie 2012. Totodata, cei care considera ca au executat pedepse in conditii necorespunzatoare inainte de aceasta data, sunt avuti in vedere doar daca au avut solicitari la CEDO in acest sens.

Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare la 19 octombrie si, potrivit acesteia, detinutii care au stat in conditii improprii beneficiaza de 6 zile libere la fiecare 30 de zile executate. In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, in mai multe randuri, ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de ,,guvernarea anterioara" si ca studiul de impact se realizeaza in cadrul procedurii de legiferare, nu in faza de aplicare a legii. Toader mai spune ca proiectul a ajuns la Senat inainte sa fie ministru.

Sursa : www.mediafax.ro