17 nov 2022 - Ministerul de Justiţie

Ministerul Justitiei: Cadrul normativ privind cooperarea judiciara internationala a fost imbunatatit

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea modifică, între altele, dispoziţii legale în materia mandatului european de arestare.

Prin acest proiect, Ministerul Justitiei a urmarit, in primul rand, eficientizarea cooperarii judiciare, ca urmare a unor situatii constatate in practica, precum si facilitarea activitatii tuturor autoritatilor implicate.

,,Concret, proiectul modifica anumite dispozitii legale in materia mandatului european de arestare, in scopul armonizarii cu legislatia UE. De asemenea, se aduc modificari ale unor dispozitii in materia extradarii, pentru a fi puse in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor texte din Legea nr. 302/2004 (Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 359 pronuntata in sedinta din 26 mai 2022). Totodata, a fost avuta in vedere crearea unor proceduri de revizuire a hotararii pronuntate in materia extradarii, in cazul in care Curtea Europeana a drepturilor omului constata o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale in procedura de extradare", transmite, intr-un comunicat de presa, Ministerul Justitiei..

De asemenea, luand in considerare contextul actual, in care numarul de refugiati care au intrat pe teritoriul Romaniei a crescut semnificativ, crescand totodata si numarul de cereri de acordare a protectiei internationale, au fost modificate si completate dispozitiile legale care reglementeaza situatia solicitantilor de azil si beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protectiei subsidiare in Romania in procedura extradarii.

Sursa : www.mediafax.ro