01 iun 2022 - Ministerul de Justiţie

Marcel Ciolacu, de acord cu ,,legea fugarilor" pusa in dezbatere de Ministerul Justitiei

,,Sa vedem forma. Categoric (sunt de acord - n.r.). Vedem cu ce ne confruntam si cred ca e corecta abordare. Adica, nu poti, un sistem intreg, sa incerci sa condamni pe cineva si in momentul in care trebuie sa duci sentinta la indeplinire sa nu-l mai gasesti acasa. Suntem, totusi, un stat european, cu pretentii", spune Marcel Ciolacu.

Reactia liderului PSD vine dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat, marti, lansarea in dezbatere publica a Legii fugarilor, un raspuns la numeroasele cazuri in care persoane fata de care s-a dispus o pedeapsa definitiva privativa de libertate se sustrag executarii pedepsei.

,,Cresterea numarului de condamnati care se sustrag executarii pedepsei penale reflecta o realitate sociala noua, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnati, sentimentul impunitatii si mentalitate bazata pe lipsa de respect fata de lege si Justitie. Infractiunea de evadare, prevazuta de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost conceputa de legiuitor intr-o perioada in care fenomenul sustragerii de la executarea pedepsei dupa pronuntarea hotararii judecatoresti definitive penale nu era raspandit, persoanele fata de care s-au pronuntat hotarari judecatoresti definitive de condamnare la pedepse privative de libertate predandu-se autoritatilor pentru executarea pedepselor in cvasitotalitatea cazurilor, aceasta fiind conduita obisnuita a celor condamnati", se arata in comunicat.

Conform acestuia, in contextul in care cazurile de sustragere de la executarea unei pedepse erau relativ izolate, au fost apreciate a fi suficiente mecanismele de cooperare judiciara internationala in materie penala pentru a aborda situatiile in care persoanele condamnate ,,fugeau" de lege, sustragandu-se autoritatilor de aplicare a hotararior judecatoresti definitive penale.

,,Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimiland evadarii si fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsa inchisorii de a nu se preda organului de politie in termen de 7 zile de la data ramanerii definitive a respectivei hotarari de condamnare", se mai arata in comuniact.

Astfel, pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare se adauga la pedeapsa ramasa neexecutata la data evadarii.

,,Pentru a reglementa si situatia persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi si care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede, sub sanctiunea unei pedepse similare celei prevazute de dispozitiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a legii in care aceste persoane se pot preda organului de politie", sustin reprezentantii ministerului.

Sursa : www.mediafax.ro