01 nov 2018 - Ministerul de Justiţie

Lazar reactioneaza la informatiile publicate de Tudorel Toader: Exploateaza o EROARE de grefa. E manipulare prin distorsionarea adevarului/ Ministrul Justitiei a dat replica pe Facebook

Procurorul general Augustin Lazăr explică faptul că ordonanţa de clasare a dosarului a fost semnată de alt procuror şi că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevărului şi pentru o folosi drept motiv de revocare.

,,Am aflat abia dupa o saptamana de suspans ca ordonanta de clasare invocata de ministrul justitiei nu a fost emisa, confirmata sau verificata de subsemnatul in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lasat sa se inteleaga, enumerand-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului. Ministrul justitiei exploateaza o eroare de grefa survenita in martie 2016, facuta cu ocazia selectarii lucrarilor necesare pentru procedura de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in mesajul transmis de procurorul general Augustin Lazar, drept raspuns la informarea pe care a transmis-o Toader.

Lazar mai explica faptul ca, efectuand copii dupa documente redactate de Augustin Lazar, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de numele de familie, ordonanta emisa de procurorul Cristian A. Lazar din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta ordonanta de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competentei la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-a Augustin Lazar l-a repartizat, spre solutionare, unui procuror.

CITESTE SI:

,,Copiile mai multor lucrari au fost introduse intr-un plic si depuse impreuna cu proiectul de management la Ministerul Justitiei, unde eroarea a fost observata si inlaturata. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii in perioada 4 - 21 aprilie 2016, fiind pus in dezbatere publica, perioada in care s-au efectuat verificari asupra candidatului, asa cum s-a dispus prin Hotararea Sectiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016. Printr-o adresa emisa, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat ca aceasta ordonanta de clasare, apartinand altui procuror, nu s-a aflat in dosarul de candidatura. De altfel, documentul care poarta numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea rationamentului juridic al candidatului", mai spune Lazar.

Lazar ii mai raspunde lui Toader si in privinta evaluarii sale profesionale pentru perioada 2011-2013.

,,Din consultarea actelor aflate la lucrarea in cauza, a rezultat ca evaluarea a vizat activitatea pe care am desfasurat-o in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2011 - 31.12.2012 si de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2012 - 31.12.2013, cand aveam calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. (...) Data fiind situatia de incompatibilitate in care m-am aflat cu ocazia efectuarii evaluarii pentru activitatea profesionala desfasurata in perioada 2011 - 2013 cand aveam calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia potrivit disp. art. 25 alin. 1 lit. b din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007, cu modificarile si completarile intrate in vigoare pana la data de 31.12.2015, raportul de evaluare pentru perioada 2011 - 2013 a fost intocmit de ceilalti doi membri ai comisiei de evaluare mentionate in art. 25 alin. 6 din regulamentul amintit precum si de membrul supleant al aceleiasi comisii", mai arata Lazar.

Procurorul general mai precizeaza ca, asa cum rezulta din Hotararea Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 258 din 21 aprilie 2016, s-a constatat ca au fost parcurse toate etapele prevazute de Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Ministrul Justitiei a raspuns pe Facebook: Nu a fost si nu e nicio eroare referitoare la ordonanta de clasare

Ministrul Justitiei Tudorel Toader precizeaza ca prezenta ordonantei de clasare a dosarului care-l viza pe Klaus Iohannis nu a fost o eroare, asa cum a explicat Augustin Lazar, si se intreaba cum se justifica prezenta rezolutiei in dosarul de candidatura a procurorului general.

,,Simple precizari ! Nu a fost si nu este nici o eroare referitoare la ordonanta de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazar. Intrebarea mea era urmatoarea - cum se justifica o astfel de ordonanta in dosar. In sfarsit aflam si "justificarea"- a gresit grefiera care a multiplicat lucrarile acestuia. Reamintesc si faptul ca tot o " greseala" a fost si pe data de 20 martie 2018, atunci cand grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fara ultimele doua pagini care se lipisera la exemplarul trimis la CSM!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Sursa : www.mediafax.ro