15 mai 2019 - Ministerul de Justiţie

Iohannis a motivat refuzul de a-l numi pe Eugen Nicolicea ministru al Justitiei (Scrisoarea)

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) i-a transmis miercuri, 15 mai 2019, Prim-ministrului Romaniei Viorica Dancila, scrisoarea referitoare la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei pe care aceasta a facut-o.

Klaus Iohannis a motivat astfel refuzul privind numirea lui Eugen Nicolicea in functia de ministru al Justitiei, urmare a demisiei lui Tudorel Toader.Presedintele Iohannis i-a transmis in acest sens premierului Viorica Dancila sa-i trimita o alta propunere pentru functia de ministru al Justitiei care, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea.

Iata textul scrisorii trimisa de Iohannis primului-ministru:“Doamnei Vasilica-Viorica Dancila,

Prim - ministrul Romaniei

Stimata doamna Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce inlocuieste cererea inaintata in data de 17 aprilie 2019, ati propus numirea domnului Eugen Nicolicea in functia de ministru al justitiei, ca urmare a propunerii de constatare a vacantei functiei prin demisia domnului Tudorel Toader.

Fata de documentatia transmisa, analizand indeplinirea conditiilor legale, precum si a criteriilor referitoare la corespunderea pentru functie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenta instantei constitutionale, apreciez ca persoana propusa nu detine experienta necesara gestionarii domeniului complex al justitiei.

In consecinta, am decis sa resping propunerea de numire in functia de ministru al justitiei a domnului Eugen Nicolicea.

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de ministru al justitiei care, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, in mod necesar, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea”

Sursa : www.juri.ro