04 ian 2023 - Ministerul de Justiţie

Fost ministru al Justitiei: Trebuie introdus un prag valoric pentru abuzul in serviciu

Modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală este tardivă, spune fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion, care cere introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala este tardiva, spune la RFI fostul ministru al Justitiei Stelian Ion.

Deputatul USR spera ca scopul declarat al proiectului sa nu fie deturnat si propune si introducerea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu.

Stelian Ion spera ca majoritatea parlamentara sa nu vina cu amendamente la Codul Penal si cel de Procedura Penala, care sa deturneze scopul initial:

,,In primul rand, am asteptarea sa nu se vina cu un val de amendamente care sa compromita acest demers necesar, tardiv, dupa mine, intr-o anumita masura, pentru ca vine destul de tarziu, ar fi trebuit deja aceste modificari sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului trecut, ele abia au fost trecute prin Guvern, au fost adoptate ca proiecte de lege in Guvern, desi erau promise de foarte mult timp si erau finalizate inca din perioada mandatului pe care l-am avut la Ministerul Justitiei. Deci in primul rand, imi doresc sa nu se adauge amendamente care sa fie periculoase si sa deturneze scopul declarat al proiectului, acela de punere in acord a Codului Penal si Codului de Procedura Penala cu deciziile CCR", arata Ion.

Fostul ministru USR al Justitiei considera ca trebuie introdus un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

,,Dupa decizia CCR referitoare la prescriptia raspunderii penale, cred ca nu ne putem permite sa nu discutam la modul cel mai serios despre necesitatea impunerii unui prag valoric, desi eu insumi in perioada cat am fost ministru am propus varianta fara prag, dar dupa aceasta decizie, este posibil ca la un moment dat, dupa un an, doi, trei, Curtea sa vina din nou cu a treia decizie care sa spuna ca de fapt trebuia impus un prag valoric si continutul infractiunii de abuz in serviciu nu este conform Constitutiei. De aceea, in opinia mea, cel putin, discutiile pe acest subiect trebuie sa fie foarte-foarte serioase. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie si cred ca este mai mult decat rezonabila o astfel de abordare", a mai spus fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion.

Sursa : www.mediafax.ro