19 nov 2022 - Ministerul de Justiţie

Fost ministru al Justitiei, dupa raportul Comisiei de la Venetia: Pasul urmator, inchiderea MCV

După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV, spune, sâmbătă, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în guvernarea PSD.

,,Ma bucur ca in opinia Comisiei de la Venetia se apreciaza pozitiv ca aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere si consultare intr-o maniera transparenta, cu toate grupurile parlamentare si cu actorii implicati si relevanti. De asemenea, este de apreciat ca aceste 3 legi garanteaza autonomia si nu afecteaza atributiile si structura DNA, precum si faptul ca nu se pot manifesta interferente politice in selectia procurorilor anticoruptie", spune senatorul PSD Robert Canzanciu, fost ministru al Justitiei.

Potrivit lui Canzanciuc, urmatorul pas ar trebui sa fie acum inchiderea MCV.

,,Concluzia conform careia opinia mentioneaza ca in ansamblul lor aceste legi duc sistemul judiciar in directia corecta, este rezultatul activitatii extrem de intense desfasurate in cadrul Comisiei speciale stabilite in Parlament. Astfel, doresc sa multumesc colegilor parlamentari care au inteles importanta participarii la elaborarea acestor legi in acord cu cele mai bune practici din UE. Dupa 15 ani, pasul firesc urmator este inchiderea MCV. Nu mai exista nici un fel de motiv, de nici un fel, ca Romania sa aiba o dubla monitorizare, prin acest mecanism si prin cel valabil pentru toate statele UE: rule-of-law!", a mai spus Cazanciuc.

Comisia de la Venetia a publicat un Aviz de urgenta cu privire la trei proiecte de lege privind sistemul de justitie din Romania, transmite, vineri, Comisia. Este vorba de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciara si Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor. Comisia transmite, astfel, ca in ceea ce priveste continutul noilor dispozitii, trebuie subliniat ca majoritatea opiniilor colectate in cadrul reuniunilor din 7 noiembrie ,,au fost pozitive".

Comisia regreta faptul ca autoritatile romane nu au solicitat un aviz de Comisiei de la Venetia cu privire la cele trei proiecte de lege asa cum fusese anuntat de autoritati si ca au lasat la latitudinea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa faca aceasta solicitare.

Sursa : www.mediafax.ro