18 nov 2022 - Ministerul de Justiţie

Fost ministru al Justitiei, despre raportul Comisiei de la Venetia: Iohannis a tinut mortis

Peşedintele Klaus Iohannis „a ţinut morţiş” să fie adoptate şi să promulge în grabă legile Justiţie pentru că ştia „că sunt nişte legi cu probleme,care vor oligarhiza sistemul de justiţie”, spune fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, după ce Comisia de la Veneţia a publicat raportul preliminar.

Comisia de la Venetia a publicat vineri seara raportul preliminar referitor la legile justitiei din Romania.

,,Concluzia este clara: Iohannis a tinut mortis sa fie adoptate si sa promulge in graba aceste legi pentru ca stia ca sunt niste legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justitie, iar analiza Comisiei de la Venetia, care urma sa vina in cateva zile, va contine critici importante. Asa cum era de asteptat, Comsia de la Venetia a criticat graba cu care au fost adoptate legile in Parlament, faptul ca nu s-a tinut cont de opiniile anterioare, a criticat dur procedura de numire a vicepresedintilor instantelor si a adjunctilor sefilor de parchete, a criticat partial si procedura de numire a procurorilor de rang inalt chiar daca a apreciat si un progres fata de legea in vigoare, a criticat durata mandatelor acestora, faptul ca legile nu au refacut competenta DNA cu privire la infractiunile de coruptie savarsite de magistrati (cu alte cuvinte desfiintarea SIIJ a fost de forma), a criticat ferm posibilitatea procurorilor de rang inalt, numiti politic, de a influenta dosarele penale prin posibilitatea de infirmare a masurilor si solutiilor procurorilor din subordine si a facut, in final, niste recomandari clare, de care, bineinteles Regimul Iohannis nu va tine cont. De mentionat ca insasi Comisia de la Venetia a precizat ca a analizat doar cateva aspecte, fiind posibil ca problemele din aceste legi sa fie mult mai multe", spuen Stelian Ion, fost ministru al Justitiei.

Fostul ministru il acuza pe presedintele Klaus Ionannis ,,e mai important" pentru el sa creeze niste instrumente cu care ,,sa controleze justitia" decat sa promoveze o legislatie sanatoasa si o justitie independenta.

,,Pe Iohannis il putem inscrie deja in galeria celor mai toxici conducatori pe care i-a avut Romania pentru ca a avut in mana sa oportunitatea de a reforma tara si de a-i da un impuls puternic spre viitor, insa a ales calea combinatiilor (vezi afacerea BMV) care ne intoarce in timp in Epoca Nastase", mai spune Stelian Ion.

Potrivit raportului, Comisia regreta faptul ca autoritatile romane nu au solicitat un aviz cu privire la cele trei proiecte de lege asa cum fusese anuntat de autoritati si ca au lasat la latitudinea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa faca aceasta solicitare.

,,Avand in vedere ca acesta este un aviz de urgenta, Comisia de la Venetia nu poate exclude faptul ca exista alte aspecte in aceste trei legi care ar putea fi problematice, dar se pare ca, in ansamblu, in aceste trei legi se legile par sa se indrepte in directia corecta. Comisia de la Venetia remarca mai multe elemente pozitive, in primul rand faptul ca in prezent nu pare sa existe interferente politice in activitatea DNA. Chiar daca legile au fost adoptate in cele din urma intr-o procedura de urgenta, pregatirile anterioare au inclus consultari cu toate partile interesate. In ceea ce priveste numirea si revocarea unor persoane de rang inalt procurori, este pozitiv faptul ca acest lucru este acum reglementat la nivel de lege, mai degraba decat prin ordinul ministerial, iar implicarea mai multor actori in aceste numiri ofera mai multa transparenta. De asemenea, este pozitiv faptul ca instructiunile procurorilor catre subordonati trebuie sa fie in scris si legale si ca trebuie sa fie prezentate motive atunci cand acestea contrazic o decizie a unui procuror din subordine. Procurorul general nu are competenta de a infirma deciziile procurorilor din cadrul DNA sau DIICOT. In cele din urma, este pozitiv faptul ca controlul de catre ministrul justitiei poate viza doar chestiuni manageriale", arata Comisia.

Astfel, Comisia de la Venetia formuleaza urmatoarele recomandari principale pentru modificarea legilor privind sistemul judiciar: 1. ar trebui introdusa o selectie prin concurs si pentru directorii adjuncti, nu numai pentru presedintii de instante si parchete; 2. procurorii de rang inalt, inclusiv procurorul general, precum si seful procurori ai DNA si DIICOT si adjunctii acestora ar trebui sa fie numiti pentru o perioada mai lunga de timp si fara posibilitatea de reinnoire; 3. procurorul general nu ar trebui sa aiba posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor atunci cand constata ca masurile de urmarire penala sunt ilegale sau nefondate. O astfel de constatare ar trebui sa fie transmisa in jos prin ierarhia procurorilor; 4. ar trebui sa se prevada in mod explicit prin lege ca politia judiciara nu raporteaza cu privire la activitatea sa catre ministrul de interne.

Sursa : www.mediafax.ro