16 sep 2020 - Ministerul de Justiţie

Dosarele de trafic de persoane au disparut de pe portalul instantelor. Ministerul Justitiei a explicat si de ce: sistemul este slab

Asa cum victimele traficului de persoane dispar chiar sub ochii autoritatilor, asa au disparut - ca prin minune - si dosarele de trafic de pe portalul instantelor. In loc sa elimine din mediul online numele victimelor pentru a fi protejate, ,,justitiarii" au hotarat - tacit- sa protejeze si infractorii. Publicul, mass-media si nici ONG-urile nu mai au acces acum la informatii.

Trist este ca, Romania se afla intr-o situatie critica in ceea ce priveste traficul de persoane si din nefericire nu avem parte de imbunatatiri, ba din contra. Ne miscam greu si nu reusim sa combatem acest fenomen tragic. Sa nu uitam de esecul din vestitul dosar Tandarei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate.

Vlad Craioveanu a dezbatut problema, in emisiunea de aseara, ,,Ochii pe mine!" cu activista Iana Matei. Traficul de copii se intampla in scoli sau chiar in familii. Nu exista programe pentru aceasta problema, asa cum sunt in alte tari, spune Iana Matei. Nu e vointa politica.

Andrei Savescu, avocat:Problema dezvalurii identitatii persoanelor care sunt parti in procedurile judiciare, prin Portalul Instantelor este cauzata de necesitatea pastrarii unui echilibru intre doua valori: (i) necesitatea asigurarii unui proces public, pentru evitarea unor posibile abuzuri, si (ii) protejarea intereselor unor persoane, cum ar fi, de exemplu, victimele unor infractiuni, sau chiar inculpati in anumite dosare.

Silvia Tabusca, reprezentant ONG:Masura este extrem de benefica pentru retelele de trafic deoarece toate datele cu privire la retea, au fost sectretizate. Efectele pe care le creeaza aceasta masura sunt atat in plan national cat si international.

Iana Matei, activista:In fiecare curte a fiecarei scoli, sta cel putin un traficant. Uite asa, dispare de acasa. Si te duci la politie, si spui a plecat copila de acasa, si raspunsul standard e <<stai linistit, ca vine ea inapoi, si-ti aduce si-un Mertan>>. Am avut o fata, vanduta de mama ei, prima data, pe 4 tigari. Dar fata s-a intors, si a mai vandut-o o data, si atunci s-a desteptat, si a cerut o sticla de vodka si un pachet de tigari. Este o lipsa de educatie masiva. Sunt anumite comunitati vulnerabile, si nu exista un program guvernamental. Afterschool, de exemplu, pentru copii care stau in familii abuzive.

Sursa : www.mediafax.ro