16 iul 2021 - Ministerul de Justiţie

Cine a comandat asasinarea presedintelui din Haiti? Fost oficial din Ministerul Justitiei, pe lista suspectilor

Un fost oficial din cadrul Ministerului Justitiei din Haiti, Joseph Felix Badio, ar fi putut comanda asasinarea presedintelui Jovenel Moise, afirma directorul Politiei din Columbia, generalul Jorge Vargas, citat de agentia Reuters.

O investigatie lansata de autoritatile de la Bogota privind implicarea unor cetateni columbieni in asasinat releva ca Joseph Felix Badio ar fi putut comanda asasinatul cu trei zile inainte de comiterea atacului, atribuit de autoritatile din Haiti unor mercenari straini.

,,Cu cateva zile inainte, aparent trei, Joseph Felix Badio, fost oficial in cadrul Ministerului haitian al Justitiei implicat in activitatile anticoruptie ale Serviciului general de informatii, le-a cerut unor fosti militari columbieni, Duberney Capador si German Rivera, sa il asasineze pe presedintele statului Haiti", a afirmat directorul Politiei din Columbia, generalul Jorge Vargas.

,,Noi oferim asistenta cu tot ce putem in audierea cetatenilor columbieni arestati in Haiti", a precizat Jorge Vargas.

Din grupul de asasini au facut parte, conform datelor anchetatorilor, 26 de columbieni si doi haitieni care au si cetatenie americana. Optsprezece columbieni au fost arestati, trei au fost impuscati mortal in operatiuni ale serviciilor de securitate haitiene, iar restul sunt dati in urmarire.

Dimitri Herard, directorul Unitatii Generale de Securitate de la Palatul Prezidential National din Haiti, a fost interogat joi la sediul Parchetului General si a fost transferat in arest preventiv la o sectie de politie din orasul Port-au-Prince.

Presedintele statului Haiti, , a fost asasinat pe 7 iulie de un grup de comando format din mercenari straini, conform anuntului premierului in functie, Claude Joseph, care a decretat starea de urgenta. Autoritatile haitiene sustin ca la operatiune au participat peste 25 de straini, in principal columbieni.

Serviciile de securitate din Statele Unite verifica implicarea unor cetateni americani in asasinat.

Statele Unite si Franta au condamnat asasinarea presedintelui din Haiti si asteapta clarificari privind circumstantele atacului. Autoritatile din Haiti au cerut asistenta din partea SUA.

CITESTE SI: Surse CNN: Cursa pe viata si pe moarte, dupa asasinarea presedintelui din Haiti. Reconstituirea clipelor critice din noaptea crimei. HARTA

Sursa : www.mediafax.ro