18 apr 2023 - Ministerul de Justiţie

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: ,,Pe dosarele istorice ale Romaniei - am cerut MJ sa prezinte un raport cu privire la posibilitatea tehnica de a interveni legislativ si de a stabili o competenta speciala cu privire la aceste tipuri de cauze"

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat in emsiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, ca in privinta dosarelor istorice ale Romaniei - dosarul Revolutiei, Mineriadei, dosarul 10 august - a cerut aparatului tehnic din ministerul Justitiei sa prezinte un raport cu privire la posibilitatea tehnica de a interveni legislativ si de a stabili o competenta speciala cu privire la aceste tipuri de cauze complexe: ,,Aici este vorba de intreaga Justitie, 30 de ani este prea mult, Justitia a esuat. Justitia nu a oferit societatii un raspuns, un adevar. Eu nu uit acest lucru. 30 de ani a fost un ping - pong cu aceste dosare. Pare ca a existat o teama de a judeca aceste dosare. Nu este vorba doar de dosarul Revolutiei, este si Mineriada, dosarul 10 august. Vad ca prelungirea actului de Justitie asupra acestor dosare continua. Am cerut aparatului de la MJ sa prezinte un raport cu privire la posibilitatea tehnica de a interveni legislativ si de a stabili o competenta speciala cu privire la aceste tipuri de cauze. Acestea sunt cauze care prezinta o complexitate procedurala considerabila. Undeva mecanismele sunt atat de complicate si dosarul este atat de complex incat din jocul reglementarilor ajungem sa nu se judece pe fond. Poate trebuie gandita o legislatie speciala cu privire la acest tip de cauze si trebuie stabilita o competenta ca sa nu mai vedem aceste declinari. Intr-un interval rezonabil ar trebui sa avem un raspuns judiciar cu privire la aceste dosare. Am chemat specialistii, i-am rugat sa se gandeasca la aceasta problema, vom vedea ce putem face".

Cat despre ,,fugarii" Romaniei care se refugiaza in Italia, ministrul Predoiu sustine ca este in discutii continue cu ministrul italian al Justitiei dar si cu alti oficiali europeni pentru a gasi o solutie:

,,Cel mai simplu ar fi sa urmez decizia pe care a luat-o Stelian Ion. Care este acea decizie? Trebuie sa ne eliberam de populism cand vorbim de astfel de subiecte. Cazurile de extradare in UE se trateaza de la instanta la instanta, pe mandat european de arestare. Doar in afara UE, este competent pe extradare ministerul Justitiei. Din 2020, am trimis scrisori, am sesizat fenomenul, am angajat un dialog cu ministrul italian. Am propus ministrului italian al Justitiei un dialog structurat ca sa vedem unde sunt portite in legislatia italiana si sa discutam pe cooperarea judiciara. Le-am spus ca ii vrem pe toti acesti oameni in fata Justitiei in Romania. Am ridicat acest subiect si la nivelul JAI, am discutat si cu comisarul european problema. Orice masura exagerata sfarseste prin a fi ridicola. Cazurile acestea desi sunt revoltatoare, sunt sfidatoare, sunt reduse ca numar in raport cu numarul mare de condamnati. Ne-am gandit cumva la sute de actiuni care vor fi indreptate impotriva statului?"

Sursa : www.mediafax.ro