17 apr 2023 - Ministerul de Justiţie

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: ,,Eu sunt pregatit sa inchid acest mandat. (...) Ce spune protocolul pe rocada - nu stiu, pentru ca nu l-am citit. Sa mearga Justitia la PSD, care este problema?"

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei in Guvernul PNL - PSD - UDMR, a declarat in emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News, ca este pregatit sa inchida mandatul in fruntea ministerului Justitiei, in perspectiva rocadei premierilor.

,,Eu sunt pregatit sa inchid acest mandat. Am avut urmatoarele ,,esecuri": desfiintarea SIIJ, 3 legi ale Justitiei, opinie pozitiva de la Comisia de la Venetia, MCV ridicat cu succes, Codurile Penale le-am facut din primavara trecuta. Ce spune protocolul pe rocada - nu stiu pentru ca nu l-am citit. Atunci sa mearga Justitia la PSD, care este problema? PSD are oameni valorosi, si PNL are oameni buni, capabili sa preia ministerul Justitiei. PSD are trei fosti ministri ai Justitiei", a declarat Predoiu.

Cat despre problema pensiilor speciale ale magistratilor, Catalin Predoiu spune ca problema este in portofoliul ministrului Muncii, nu in dreptul ministerului Justitiei si sustine ca in PNRR exista ,,o adevarata schizofrenie" cu privire la pensii.

Iata declaratia facuta de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu privire la problema pensiilor speciale ale magistratilor:

,,Problema este in portofoliul ministerului Muncii, nu e problema de guvernare in dreptul ministerului Justitiei. Pensia magistratului este un element de statut al magistratului. Un magistrat nu poate fi independent daca nu-i asiguri un drept la pensie corespunzator muncii lui si interdictiilor pe care le are in cariera. Statutul magistratilor este protejat international de doua rezolutii ONU, de acte internationale. Daca vrei sa ai o Justitie independenta, trebuie sa intelegi ca magistratului trebuie sa-i creezi un statut aparte. Sunt pensii mari la magistrati, dar problema este de ce n-am fost noi, ca stat, capabili sa asiguram pensii mari si pentru ceilalti. Magistratii cer o legislatie care sa opreasca o depasire a salariului in plata de catre pensie. PNRR a fost un program prost gandit. In conditiile PNRR exista o adevarata schizofrenie cu privire la pensii: prima conditie vorbeste de contributivitate, ultima vorbeste de asigurarea protectiei constitutionale. Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici in Guvern. Problema ridica probleme de abuz politic clar. De ce ducem problema la pensiile magistratilor, cand principalele probleme trebuie sa fie discutarea acestor conditii? Le-am spus: prin mecanismul rule of law, ne recomandati sa sistemul in functiune, pe de alta parte avem aceasta conditie prin PNRR. Conditia din PNRR este contradictorie cu alta conditie din PNRR. Comisia Europeana ar trebui sa ia nota de aceste discordante. Daca te duci si discuti cu Comisia Europeana cu problemele pe masa, explici si ai argumente, poti sa ai si castig de cauza".

Sursa : www.mediafax.ro