08 mai 2020 - CSM

Un nou pas spre desfiinţarea SIIJ: CSM a decis să încheie concursul pentru şefia secţiei speciale/ Andrea Chiş: Un semn clar, dacă mai era necesar, că sistemul respinge această instituţie

Autor: Eduard Popescu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să nu mai reia concursul pentru şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Membru al CSM, judecătoarea Andrea Chiş vede decizia Consiliului drept un semn clar că sistemul respinge în continuare existenţa SIIJ.

Plenul CSM a respins, joi, cu un scor de 11 la 8, propunerea de reluare a concursului pentru numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ, potrivit unui comunicat al Consiliului.

În plus, membrii CSM au votat, în unanimitate, şi împotriva organizării concursului pentru funcţiile de execuţie din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor.

Membru al CSM, judecătoarea Andrea Chiş a scris, pe Facebook, că SIJ nu a reuşit, de la înfiinţare, să câştige încrederea magistraţilor în ceea ce priveşte anchetele desfăşurate şi comunicarea publică.

"La începutul acestui an, CSM a aprobat un calendar al tuturor concursurilor, pentru previzibilitate. Printre ele, se aflau şi cele pentru funcţia de procuror şef SIIJ şi pentru funcţiile de execuţie din cadrul acestei instituţii. Pentru funcţiile de execuţie, la ultimul concurs, s-a prezentat un singur candidat, care s-a pensionat anterior interviului. Aşa se explică faptul că azi am constatat încetarea desfăşurării acelui concurs. Era un semn clar, dacă mai era necesar, că sistemul respinge această instituţie în continuare", a punctat magistratul. 

"Aşa cum majoritatea sistemului judiciar a anticipat, această instituţie, care nu are corespondent în vreun alt sistem de drept, a săvârşit de la bun început abuzuri constatate prin hotărâri judecătoreşti", a continuat Andrea Chiş. 

În plus, nici interesul pentru celelalte funcţii de conducere nu a fost prea mare, iar magistraţii admişi au fost îndelung contestaţi. 

"Cred că votul de azi din CSM arată că instituţia reprezentativă pentru sistemul judiciar a înţeles că este nevoie de o reformă legislativă în ceea ce priveşte această instituţie, care nu prezintă credibilitate în forma în care a fost creată şi a funcţionat. Cred că nici măcar cei care au votat în favoarea organizării acestui concurs nu sunt pe deplin mulţumiţi de actuala reglementare, formulând propuneri de modificare a acesteia", a scris judecătoarea pe Facebook.

Andrea Chiş consideră că este nevoie de abrogarea dispoziţiilor legale privind SIIJ şi desfiinţarea acestei secţii, de aceeaşi părere fiind şi alţi magistraţi. 

La început de februarie, Ministerul Justiţiei a lansat un proiect pentru desfiinţarea secţiei speciale, însă procedura de dezbatere publică a fost întreruptă ulterior - detalii, aici.

Recent, procurorul general Gabriela Scutea declara că SIIJ trebuie să funcţioneze, atât timp cât este prevăzută de legislaţia în vigoare, chiar dacă este o "creaţie artificială".

Pe parcursul lui 2019, Adina Florea a fost refuzată de nu mai puţin de şapte ori la conducerea secţiei speciale. Într-un final, în decembrie anul trecut, Florea a depus o cerere la CSM de retragere a candidaturii din procedura de numire în funcţia de şef al SIIJ.