10 iul 2019 - CSM

Tariceanu: Iohannis ordona Guvernului si CSM sa se ralieze prompt la actiunile Executivului

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă politică „profund neconstituţională” cu liberalii, ordonă Guvernului să elaboreze un proiect de lege în domeniul justiţiei, precum şi „CSM să se ralieze prompt la acţiunile” Executivului.

,,S-a terminat, inteleg, si cu mimarea democratiei de catre presedintele "tuturor romanilor" care face sedinte la Vila Lac cu liderii unui partid politic. Dl. Iohannis a lepadat orice precautie, orice spoiala de neutralitate, orice aparenta de respect fata de limitele functiei si a iesit sa ordone institutiilor statului trecerea la masuri pe gustul domniei sale. Domnul Klaus Werner Iohannis, la o zi dupa sedinta politica profund neconstitutionala cu un partid politic - unde a trasat sarcini de campanie si a facut un program de actiuni comune - ordona guvernului sa elaboreze un proiect de lege si nu oricum, ci in regim de urgenta. Domnul Iohannis nu se opreste aici, ci ordona CSM sa se ralieze prompt actiunii guvernului. "Acestui demers trebuie sa i se ralieze, in mod obligatoriu, si CSM-ul", a scris Calin Popescu Tariceanu, miercuri, pe Facebook.

Liderul ALDE completeaza ca seful statului este speriat de gandul ca nu mai poate folosi magistratii la alegerile prezidentiale, asa cum a facut in 2014.

,,Domnule Iohannis, am inteles mai de mult ca va doare sectia de investigare a magistratilor si independenta ei. Am inteles ca va sperie gandul ca in alegerile prezidentiale de anul acesta nu se vor mai putea folosi procurorii si judecatorii, precum in 2014, ca sa va netezeasca drumul spre un nou mandat. Nu se mai fac asa lesne dosare magistratilor incomozi spre a putea fi santajati in numele unor interese politice inalte. Nu se mai pot amana procesele dvs. pana dupa ce va veti fi obtinut alegerea si imunitatea prezidentiala, ca in 2014", a adaugat Tariceanu.

El mai spune ca presedintele Iohannis incearca sa puna ,,saua pe CSM".

,,Era bine cand acele anchetari de magistrati se faceau sub pulpana DNA si nu e bine cand se fac acum, sub controlul CSM, garant al independentei Justitiei! Sa ma mai mir, deci, ca va straduiti sa puneti saua pe CSM? Nu va intereseaza ce spun mii de magistrati carora li s-au facut abuziv dosare, in scop de santaj. Va intereseaza strict ce spun GRECO ori Comisia de la Venetia, ori alte organisme externe care vad doar ce le convine sa vada!", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele ALDE conchide ca declaratiile sefului statului sunt de o gravitate maxima si nu trebuie sa ramana nesanctionate. Acesta mai afirma ca nu trebuie ,,sa devenim toti complicii unui presedinte al carui singur scop este sa se mai aleaga un mandat".

,,Dupa Hiroshima, unul ca dumneavoastra., domnule Iohannis, ar fi remarcat, probabil, doar praful produs de cladirile daramate si pericolul de a fi carat de vant peste hotare si nu tragedia umana produsa acolo. Declaratiile de astazi (miercuri - n.r.) sunt de o gravitate extrema si nu trebuie sa ramana nesanctionate. Nu trebuie sa devenim toti complicii unui presedinte al carui singur scop este sa se mai aleaga un mandat", a conchis Tariceanu.

Reactia liderului ALDE vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul sa vina cu o initiativa legislativa pentru a corecta "anomalia" care este Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), precum si alte neregularitati din domeniu, urmand ca dezbaterea sa aiba loc in Parlament.

Seful statului a solicitat astfel Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru ,,reasezarea legislatiei in concordanta cu statul de drept, cu vointa populara si in acord cu organismele europene".

,,Acestui demers trebuie sa i se alieze si CSM cu asumarea de garant al justitiei", a completat Iohannis.

Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO) a transmis ca Romania a inregistrat progrese insuficiente in combaterea coruptiei exprimand preocupare privind reformele din sistemul judiciar, in special asupra refuzului Bucurestiului de a desfiinta Sectia speciala de investigare a magistratilor.

Sursa : www.mediafax.ro