08 iul 2019 - CSM

Sefa CSM, mesaj pentru magistrati

Presedinta CSM Lia Savonea (foto) le-a transmis duminica, 7 iulie 2019, un mesaj colegilor magistrati cu ocazia Zilei Justitiei.

Ziua Justitiei este sarbatorita inca din 1994 in prima duminica din luna iulie, ca urmare a Hotararii de Guvern nr. 364/1994 (click aici pentru actul normativ).

In acest context, sefa Consiliului Superior al Magistraturii le-a atras atentia colegilor de breasla ca un astfel de moment (mai ales acum, „intr-o perioada de framantari si cautari”) trebuie sa-i indemne la „cugetare si reflectie asupra justitiei ca serviciu public in slujba cetateanului”.

De asemenea, Savonea a subliniat ca independenta justitiei presupune „o imensa responsabilitate sociala” si

„obligatia morala” a judecatorilor si procurorilor in vederea protejarii cetatenilor „in fata oricarei forme de arbitrariu”.

Mesajul complet al Liei Savonea:

„Incepand cu anul 1994, sarbatorim in prima duminica a lunii iulie „Ziua Justitiei", simbol al unitatii profesionistilor dreptului, avand ca fundament increderea societatii in actul de justitie si, totodata, un bun moment de cugetare si reflectie asupra justitiei ca serviciu public in slujba cetateanului.

O zi ce reprezinta un moment de sarbatoare dedicat justitiei si tuturor celor care, prin contributia lor profesionala, o slujesc si o infaptuiesc, prilej pentru intreaga societate si toti profesionistii dreptului de a constientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, si anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea intotdeauna a suprematiei legii.

Independenta justitiei conferita la nivel constitutional atrage cu sine o imensa responsabilitate sociala pentru cei care o infaptuiesc si obligatia morala a unitatii corpului profesional al magistratilor in vederea garantarii acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetatenilor in fata oricarei forme de arbitrariu.

Intr-un context in care justitia se afla intr-o perioada de framantari si cautari este de datoria noastra sa contribuim la regasirea echilibrului si la garantarea respectarii legii, ca factor stabil si stalp al unitatii si credibilitatii justitiei.

Doresc pe aceasta cale sa felicit toti magistratii care si-au desfasurat si isi desfasoara activitatea cu onoare si constiinta, avand ca motivatie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justitiabililor si a valorilor fundamentale ale societatii democratice.

Imi exprim, de asemenea, respectul si aprecierea pentru contributia adusa in scopul indeplinirii actului de justitie de catre toti profesionistii dreptului, avand ferma convingere ca numai impreuna vom reusi sa mentinem o justitie independenta, intemeiata pe incredere si respect, valori indispensabile in perioade marcate de tensiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de garant constitutional al independentei justitiei, trebuie sa actioneze intotdeauna determinat si hotarat pentru mentinerea cadrului necesar unei justitii obiective, independente si puternice.

Va urez succes in continuare in activitatea desfasurata!”

Sursa : www.juri.ro