08 iul 2019 - CSM

Raspunsul CSM pentru Plesoianu (Document)

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 8 iulie 2019, avizul favorabil dat proiectului de lege al deputatului PSD Liviu Plesoianu (foto), care daca ar intra in vigoare ar urma sa-i sanctioneze pe judecatorii si procurorii care au colaborat cu serviciile secrete.

Este vorba despre pedeapsa cu inchisoarea de cel putin 5 ani, prevazuta de initiativa care modifica articolul 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Acest articol le interzice magistratilor sa fie lucratori operativi (inclusiv acoperiti), informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii. Plesoianu extinde prevederile articolului asupra colaborarii dintre magistrati si ofiterii de informatii in baza protocoalelor (click aici pentru textul integral al proiectului).

Desi Plenul a avizat favorabil initiativa de act normativ a lui Liviu Plesoianu (cu 11 voturi DA, 3 voturi NU si 1 vot nul), CSM atrage atentia asupra faptului ca

„legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile”, asa cum scrie in Constitutia Romaniei, la art. 15, alin. 2.

„Prin urmare, in masura adoptarii sale, si legea in discutie va dispune numai pentru viitor, respectiv de la momentul intrarii sale in vigoare, astfel ca nu s-ar putea dispune excluderea din magistratura a celor care ar fi actionat in sensul vizat de dispozitiile propuse anterior adoptarii acestora.

Ca atare, sintagmele uzitate in cuprinsul art. 7 alin. 3, in forma propusa – 'nu au desfasurat si nu desfasoara activitati de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret si ca nu si-au exercitat si nu isi exercita activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret' – nu ar putea fi interpretate ca fiind in masura sa conduca la eliberarea din functie sau la antrenarea raspunderii penale a magistratului pentru fapte / activitati anterioare intrarii in vigoare a legii de modificare, fiind necesara reanalizarea textelor propuse”, explica CSM.

In ceea ce priveste tehnica legislativa, Consiliul Superior al Magistraturii remarca faptul ca Liviu Plesoianu nu are o exprimare unitara, folosind in proiectul de lege cand sintagma „servicii secrete”, cand formula „servicii de informatii”.

Avizul si observatiile CSM

Sursa : www.juri.ro