14 mai 2020 - CSM

Predoiu, ministrul Justitiei, la 10 zile dupa decizia CEDO in cazul Kovesi: E o tacere asurzitoare in CSM

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că este „o tăcere asurzitoare” la CSM după decizia CEDO în cazului fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. El a spus că nu e cazul „să transformăm CSM într-o inchiziţie la adresa DNA”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că este „o tăcere asurzitoare” la CSM după decizia CEDO în cazului fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. El a spus că nu e cazul „să transformăm CSM într-o inchiziţie la adresa DNA”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justţiei, Cătălin Predoiu a spus, la şedinţa CSM de joi, că acest caz, în care CEDO a stabilit că unui înalt fost magistrat i-au fost încălcate drepturile fundamentale, ar merita „o discuţie mai pe larg”.

„În egală măsură, am toată empatia pentru orice persoană nedreptăţită în procese civile sau penale. Legea română oferă căi procedurale pentru constatarea acestor încălcări şi repararea prejudiciilor. Iar dacă sistemul judiciar român nu reuşeşte, există şi CEDO, mulţi cetăţeni au făcut apel la CEDO. Inclusiv recent, CEDO a dat câştig de cauza fostului Procuror Şef DNA. Subiectul ar merita o discuţie mai pe larg. E o tăcere asurzitoare în CSM despre faptul că unui înalt fost magistrat i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale, aşa cum a statuat CEDO. E o tăcere care spune multe”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Acesta a mai spus că a constatat o adevărată ostilitate la adresa DNA.

„Eu am constatat de-a lungul timpului că este vorba de o adevărată ostilitate instituţională la adresa DNA. Şi mă întreb ce-a deranjat, în general, la DNA în unele cercuri societale, faptul că a înregistrat şi achitări, aşa cum înregistrează orice parchet din lume sau faptul că de multe ori a lovit în plin centre organizate de corupţie”, a mai spus Predoiu, care a precizat că nu este cazul „să transformăm CSM într-o inchiziţie la adresa DNA, o instituţie care, cu plusuri şi cu minusuri, ca orice instituţie, a dat lovituri serioase corupţiei din societate, a adus servicii societăţii şi cetăţenilor, dovadă că ani de zile DNA s-a aflat în vârful încrederii publicului în instituţii, acolo unde ar trebui să ajungă şi CSM cândva”.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă şi că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia.

Sursa : www.mediafax.ro