OMS marcheaza Ziua Mondiala de Prevenire a Inecului: 20.000 de decese prin inec pe an in Europa
„Înecul ucide în jur de 20.000 de oameni în fiecare an în Europa. Poate părea o mică parte din povara globală totală, dar este a doua cauză de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani”, este avertismentul lui Hans Kluge, director regional al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) Europa.
,,La nivel global, OMS estimeaza ca cel putin 236.000 de oameni mor din inec in fiecare an. Spun cel putin pentru ca aceste cifre reprezinta inec involuntar. Pe baza naturii clasificarii, ele nu includ evenimentele de inec legate de transportul pe apa, dezastre ecologice, acte de autovatamare sau agresiune", sustine OMS.
Problema este abordata in Ziua Mondiala de Prevenire a Inecului, marcata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pe 25 iulie, cu un accent deosebit pe prevenire. ,,Inecul este, de asemenea, o problema cruciala de echitate, cu o variatie de 20 de ori a ratelor de deces in cele 53 de tari din regiunea europeana, tarile din est avand in general rate mai mari", a mentionat Kluge, intr-un comunicat.
Epidemiologia inecurilor in Regiunea Europeana a OMS este, de asemenea, semnificativ diferita de restul lumii. ,,Mortalitatea prin inec la barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani este cea mai mare dintre toate cele sase regiuni ale OMS. Acest lucru reflecta faptul ca inecul este mai mult asociat cu recreerea acvatica decat cu supravietuirea", adauga el.
Alcoolul, asociat cu ineculEuropa are, de asemenea, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor dintre toate regiunile OMS. Iar alcoolul este asociat cauzal cu 26% din toate decesele prin inec in regiunea europeana. Nu in ultimul rand, continua Kluge, "avem criza migratiei si legaturile acesteia cu inecul. Potrivit Proiectului Migrantii Disparuti al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), aproximativ 34.000 de persoane s-au inecat in cursul migratiei de cand a inceput colectarea datelor in 2014".
Aceasta reprezinta 60% din toate decesele inregistrate asociate migratiei si ,,dintre acestea, aproape patru din cinci - 76% - au avut loc in Marea Mediterana si Canalul Manecii, ambele in regiunea europeana a OMS".
Dar pentru Kluge exista, de asemenea, semne ca problema inecului este plasata mai proeminent pe agendele de sanatate si siguranta. ,,In mai 2023, Adunarea Mondiala a Sanatatii a adoptat o rezolutie de referinta privind prevenirea inecului, sustinuta de 72 de tari, inclusiv 42 din regiunea europeana".
Sursa : www.mediafax.ro