24 iun 2019 - CSM

Miza boicotului de la CSM impotriva Sectiei de ancheta. Unii membri au refuzat sa iasa din birouri

Cei şapte membri CSM, care nu s-au prezentat la plenul de luni, au ales boicotul deoarece, chiar dacă ar fi votat împotriva punctelor privind Secţia de anchetă, soluţiile ar fost contestate în instanţă. Surse spun că aceştia au refuzat să iasă din birouri, condiţionând participarea la şedinţă.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au precizat, pentru MEDIAFAX, ca cei sapte membri au ales calea boicotarii plenului pentru a evita contestarea in instanta a solutiilor privind Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJJ).

Concret, cei sapte judecatori si procurori (Anamaria Chis, Mihai Balan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, .Florin Deac si Tatiana Toader) care au cerut amanarea discutiilor cu privire la SIIJ nu au dorit intrunirea cvorumului necesar pentru plen. Chiar daca acestia s-ar fi prezentat si ar fi votat impotriva, ceea ce ar fi dus la invalidarea concursului pentru sefia SIIJ, solutia ar fi fost contestata in instanta. Adina Florea ar fi urmat sa fie validata in functia de sef al Sectiei de ancheta.

In aceste conditii a fost creat un blocaj pana cand vor fi traduse raportul Comisiei de la Venetia si raportul GRECO, care contin critici si recomandari cu privire la activitatea Sectiei de anchetare a magistratilor.

Aceleasi surse au mai subliniat ca, luni, membrii CSM au santajat-o pe Lia Savonea, presedintele Consiliului, ca nu vor cobori in sala unde avea loc plenul pana nu vor fi eliminate de pe ordinea de zi punctele privind Sectia de ancheta.

Punctele nu au fost eliminate, drept pentru care Lia Savonea a anuntat public ca plenul se va amana.

La iesirea din sediul CSM, procurorul general Bogdan Licu a subliniat ca nici el nu s-a prezentat in sala, insa era in cladire. ,,Am fost in cladire. Intrucat nu a fost cvorum, nu am mai coborat la sala. Am fost in cladire, dar nu a fost covrum. Nu a fost vorba de un boicot. O sa fie un comunicat cu privire la modul pentru care Sectia pentru procurori si o parte din Sectia pentru judecatori au reactionat asa"

Insa ministrul Justitiei, Ana Birchall, a fost in sala: ,,Dupa cum observati, eu m-am prezentat la plen", a spus ministrul, la iesirea din sediul CSM.

Sapte membri ai CSM, printre care si Nicolae Solomon, vicepresedinte al forului, cer public amanarea tuturor discutiilor cu privire la Sectia de Investigare a magistratilor pana la traducerea raportului Comisiei de la Venetia si a raportului GRECO.

"Mentionam ca pe ordinea de zi a sedintei mentionate au fost inscrise trei puncte care privesc activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Solicitam in mod public amanarea discutarii tuturor aspectelor ce privesc activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie la o data ulterioara aprobarii publicarii rapoartelor Comisiei de la Venetia si ale GRECO, adoptate in saptamana 17-21 iunie 2019 si organizarii unei dezbateri publice asupra activitatii Sectiei. Potrivit informatiilor aparute in spatiul public, cele doua organisme ale Consiliului Europei au solicitat autoritatilor romane desfiintarea acestei Sectii, apreciindu-se ca aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor si procurorilor. In acelasi sens sunt recomandarile cuprinse in raportul Comisiei Europene in cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 si avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019", se arata in comunicatul remis MEDIAFAX si semnat de Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM, si membrii CSM: Anamaria Chis, Mihai Balan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac si Tatiana Toader.

Semnatarii cer suspendarea tuturor discutiilor cu privire la Sectia de Investigare a magistratilor, pana la publicarea raportului GRECO si a raportului Comisiei de la Venetia. Membrii CSM spun ca vor utiliza toate parghiile de pentru a sustine amanarea discutarii chestiunilor ce tin de activitatea acestei Sectii.

"In acest context, solicitam public urgentarea traducerii si aprobarii publicarii celor doua rapoarte. Asumarea acestei pozitii, intarita de neparticiparea noastra la lucrarile Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesitatii respectarii independentei justitiei, al carei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigenta ce primeaza in raport cu exercitarea celorlalte atributii ale acestuia", mai spun cei sapte membri CSM.

Sursa : www.mediafax.ro