07 oct 2019 - CSM

Ministrul Justitiei Ana Birchall ii cere sefei CSM explicatii cu privire la modificarile propuse la legea ANI

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislaţiei ANI şi care a fost temeiul legal şi regulamentar al iniţierii unui astfel de demers.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare presedintelui CSM, Lia Savonea, prin care ii cere sa ii comunice ,,cu celeritate" daca Comisia nr. 1 a CSM sau CSM a primit o sesizare privind demersul legislativ ce vizeaza modificarea legislatiei ANI si care a fost temeiul legal al initierii acestui demers si, mai mult, al trimiterii modificarilor catre Senat.

,,Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul institutiei in data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformari din mass-media pe marginea unei propuneri legislative initiate de Consiliul Superior al Magistraturii si avand in vedere continutul comunicatului, va rog sa imi comunicati, cu celeritate, daca Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizand modificarea legislatiei privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate si care a fost temeiul legal si regulamentar al initierii unui astfel de demers, precum si al trimiterii catre Comisia Juridica, de disciplina si imunitati a Senatului Romaniei a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, va rog Doamna Presedinte sa imi transmiteti, in copie, lucrarea Directiei Legislatie, Documentare si Contencios prin care au fost centralizate opiniile instantelor si parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010", i-a scris Ana Birchall, Liei Savonea.

Procurorii CSM arata ca au solicitat saptamana trecuta Liei Savonea, sefa Consiliului, toata documentatia privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau ingrijorarile din spatiul public, insa nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridica a Senatului.

,,In data de 04.10.2019 patru membri ai Sectiei au solicitat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii intreaga documentatie care a stat la baza lucrarii avand acest obiect, inclusiv actele in care s-au consemnat opiniile minoritare formulate in legatura cu modificarile care au generat ingrijorare in randul opiniei publice si al magistratilor", informeaza Sectia pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presa.

Potrivit procurorilor CSM, o parte din membrii Sectiei nu a participat la sedinta Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, cand au fost dezbatute modificarile, ,,nefiind accesibila nici ulterior forma care ar fi fost transmisa Comisiei juridice a Senatului Romaniei".

In sursa citata se mai mentioneaza ca procurorii CSM vor reveni public pe marginea proiectului, dupa ce vor avea acces la toate inscrisurile.

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, ca afirmatiile potrivit carora propunerile de modificare a legii ANI s-au facut intr-un scop ilegitim, fara consultarea corpului judecatorilor si procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Despre propunerile de modificare a legislatiei privind organizarea si functionarea ANI, CSM a precizat ca incepand cu data de 9 mai 2019 a fost initiata o lucrare avand acest obiect, finalizata la data de 3 iulie 2019, dupa consultarea tuturor instantelor si parchetelor.

,,Demersul CSM a valorificat si probleme desprinse din dificultatile intampinate de instante, dar si in activitatea proprie a Consiliului, in aplicarea legislatiei ANI de-a lungul timpului, asa cum au fost reportate incepand cu anul 2014, nefiind prima initiativa de acest fel. Propunerea initiala nu a cuprins nicio referire la averea sotului declarantului, aceasta concretizandu-se dupa centralizarea propunerilor si observatiilor sosite din instante si parchete", precizeaza CSM.

Reprezentantii CSM adauga faptul ca demersurile lor au avut in vedere ,,nevoia de a proteja independenta magistratului de riscurile existentei unei legislatii neclare, necorelate care ridica in practica foarte multe dificultati de interpretare".

Sursa : www.mediafax.ro