10 iul 2019 - CSM

Lia Savonea spune ca raportul GRECO contine ,,erori factuale evidente": CSM va analiza sub toate aspectele

Preşedintele CSM Lia Savonea a precizat că instituţia va analiza raportul GRECO, sub toate aspectele, inclusiv cel al „erorilor factuale evidente” şi face un apel la o abordare echilibrată a situaţiei. Savonea spune că problemele reale din justiţie sunt marginalizate.

,,Pe fondul amplificarii dezbaterilor publice si multiplicarii mesajelor, inclusiv imperative, lansate dupa publicarea Raportului GRECO, referitoare la institutii din cadrul Autoritatii Judecatoresti, in calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii inteleg sa fac un apel la o abordare echilibrata, calma si obiectiva a situatiei, cu argumente legale si de natura tehnica. Organizarea judiciara si buna functionare a sistemului de justitie implica, cu necesitate, o analiza complexa in cadrul institutional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potential politic si de orice interpretare trunchiata ori neadevarata a realitatii", subliniaza Lia Savonea, printr-un comunicat de presa.

Sefa CSM reitereaza nevoia unei dezbateri ,,si nu doar de suprafata", iar ,,Consiliul (...) va analiza prezentul raport GRECO sub toate aspectele, inclusiv al celor ce contin erori factuale evidente".

,,O astfel de analiza se impune cu atat mai mult cu cat pe masa Consiliului se afla in asteptare pentru a fi dezbatute si alte lucrari aflate in conexiune cu dezideratul asigurarii unei justitii care trebuie sa functioneze la standarde europene. Fara a ne indeparta de la valorile, principiile si de la obligatiile ce ne revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider ca, in egala masura, realitatile din justitia noastra relevate in ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate", mai puncteaza Savonea.

Presedintele Consiliului atrage atentia asupra riscului de abatere de la respectarea independentei justitiei.

,,Problemele reale din justitie si care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa par marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie", mai spune Lia Savonea.

Romania a inregistrat progrese insuficiente in combaterea coruptiei, transmite Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO), exprimand preocupare privind reformele din sistemul judiciar, in special asupra refuzului Bucurestiului de a desfiinta Sectia speciala de investigare a magistratilor.

Sursa : www.mediafax.ro