21 mai 2020 - CSM

Girbovan, dupa decizia CSM privind mandatele de siguranta nationala: ,,E legitim un astfel de control. Exista elemente ca ar fi posibil sa se fi abuzat de aceste mandate"

Judecatoarea Dana Girbovan, liderul Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR), a catalogat drept o ,,surpriza neplacuta" informatia potrivit careia Sectia pentru judecatori a CSM a respins cererea de a sesiza Inspectia Judiciara sa verifice daca a fost sau nu respectata legea la Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci cand au fost emise mandate de siguranta nationala.

,,Chestiunea mandatelor pe siguranta nationala este una dintre acele chestiuni grave ramase in urma, unde stie toata lumea ca avem o problema - cine vrea sa vada lucrul acesta - si care trebuie transata. Nu poti sa o tarasti la infinit sperand ca se va rezolva de la sine. In Romania au fost date la un moment dat 200-300 de mandate de siguranta, anual. Ele se dau pe o perioada de 6 luni de zile, sunt extrem de intruzive. Marea problema este ca erau admise in proportie de 100%", a spus Dana Girbovan la ,,Marius Tuca Show".

Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului arata ca aceste aspecte echivaleaza cu o lipsa de control, puncteaza magistratul.

,,Pe scurt spus: justitia a esuat in a verifica in profunzime astfel de masuri acceptandu-le pe toate. Au facut un control mai degraba formal. (...) Ce ne intereseaza pe noi este daca magistratii insisi au fost supravegheati pe mandate pe siguranta nationala".

Intrebata daca se mai fac interceptari in baza acestor mandate, presedintele UNJR a spus: ,,Sigur ca se mai fac. Sincer nu am cerut de la ICCJ. (...) Sa nu uitam ca intre SRI si CSM si intre SRI si Inspectia Judiciara au existat niste protocoale in baza carora serviciile puteau sa adune si sa trimita date catre Inspectia Judiciara si CSM privind comportamentul judecatorilor", mai atrage atentia Girbovan.

Sectia pentru judecatori ar trebui sa discute din nou solicitarea lui Baltag si Oprina de sesizare a Inspectiei Judiciare.

,,E legitim sa se revina la aceasta cerere formulata, sa fie repusa in discutia Sectiei si sa se dispuna un astfel de control. Exista suficiente elemente ca ar fi posibil - nu spun ca este asa - sa se fi abuzat de aceste mandate in ce priveste judecatorii si procurorii si aceasta chestiune trebuie transata", spune Dana Girbovan.

Precizarile vin dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a respins solicitarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina de a sesiza Inspectia Judiciare sa verifice daca a fost sau nu respectata legea la Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci cand au fost emise mandate de siguranta nationala.

Decizia de respingere a solicitarii celor doua judecatoare a fost luata de Sectie cu 6 voturi la 5. Acest lucru a creat mirare in randul magistratilor si al celorlalti juristi, mai ales pentru ca Sectia pentru judecatori militeaza pentru transparenta si pentru verificari in contextul mandatelor pe siguranta nationala.

Sectia pentru Judecatori a CSM este formata din: Mihai Balan, Gabriela Baltag, Andrea Chis, Mariana Ghena, Simona Marcu, Bogdan Mateescu, Simona Marcu, Evelina Oprina, Lia Savonea si Nicoleta Tint (presedintele CSM).

Membri de drept sunt si Corina Corbu (presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si ministrul Justitiei Catalin Predoiu.

Potrivit unor surse, Corbu este magistratul putea inclina balanta, insa a votat impotriva, iar rezultatul a fost 6 la 5.

Sursa : www.mediafax.ro