11 feb 2021 - CSM

Explicatiile CSM pentru avizul negativ dat proiectului de desfiintare a SIIJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat joi seara motivele care au stat la baza luării deciziei de avizare negativă a proiectului de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Conform unui comunicat al CSM, proiectul ar duce la modificarea competentie de efectuare a urmarii penale in cazul masgistratilor.

,,Proiectul de lege analizat ar conduce, in esenta, la schimbarea competentei de efectuare a urmaririi penale in cauze privind infractiuni savarsite de magistrati, revenindu-se la asolutia anterioara Legii 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, in care competenta de efectuare a urmaririi penale revenea, dupa caz, parchetelor de pe langa curtile de apel, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Solutia normativa propusa nu este, insa, insotita de instituirea unor garantii menita sa dea eficienta principiului independentei justitiei, prin asigurarea unei protectii adecvate a judecatorilor si procurorilor impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor", se arata in comunicat.

CSM noteaza ca mecanismele concrete prin care se previn eventualele masuri inadecvate din perspectiva legalitatii impotriva judecatorilor, nu constituie un privilegiu pentru acestia, ci o garantie a independentei lor, absolut necesara pentru protejarea cetateanului intr-un stat de drept.

Conform comunicatului, decizia a fost luata cu toate ca procurorii au raspuns favorabil desfiintarii sectiei, in cadrul unui chestionar.

,,Desi procurorii respondenti la chestionarul transmis de CSM (aproximativ 50% din procurorii in functie au raspuns la acest chestionar) s-au pronuntat in majoritate covarsitoare in favoarea desfiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, trebuie remarcat faptul ca un procent de 68,3% dintre respondenti au apreciat ca la intrebarea <Sunteti de acord ca in ipoteza desfiintarii SIIJ, efectuarea in continuare a urmaririi penale, punerea in miscare a actiunii penale sau trimiterea in judecata a unui magistrat sa poata fi facuta numai in urma unui aviz prealabil al procurorului General al PICCJ, Plenului sau Sectiilor CSM?> se impune un raspuns afirmativ", au mai aratat reprezentantii CSM.

In concluzie, acestia arata ca ,,fata de argumentele mai sus expuse, in lumina rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, Plenul apreciaza ca, pentru a nu lipsi principiul independentei justitiei de o garantie legala, este absolut necesara reglementarea unor mecanisme care sa asigure protectia adecvata a judecatorilor si procurorilor impotriva oricaror presiuni".

Sursa : www.mediafax.ro