16 mai 2018 - CSM

CSM, despre modificarea articolului 308 din Codul Penal, referitor la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane: Textul, reevaluat pentru recuperarea prejudiciului din mediul privat

CSM a precizat că la nivelul unei comisii de specialitate a fost reevaluat textul de lege privind art. 308 din Codul Penal, referitor la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, menţionând că prioritatea este recuperarea prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite în mediul privat.

"Retinand ca propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizand modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretata intr-un sens contrar celui urmarit, iar discursul public a valorificat-o ca potentiala sursa pentru modificarea continutului infractiunii de abuz in serviciu savarsita de catre functionarii publici, ipoteza pe care Consiliul o respinge in mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificata, in sedinta Comisiei nr.1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat continutul propunerii de text pentru a intari scopul urmarit initial - recuperarea prioritara a prejudiciului in cazul infractiunilor savarsite exclusiv in mediul privat. Consiliul Superior al Magistraturii respinge in mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta in exercitarea rolului sau constitutional, in cadrul dezbaterilor publice de catre persoane din intreg spectrul politic", transmite CSM printr-un comunicat de presa.

Articolul 308 se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane.

"Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime", prevede articolul.

Comisia CSM a apreciat ca textul ar trebui sa vizeze doar introducerea unei cauze de reducere a pedepsei, in ipoteza acoperirii pejudiciului pentru mai multe infractiuni, printre care si abuzul in serviciu.

Anterior, Consiliul a precizat ca nu a propus instituirea unui prag valoric in cazul vreunei infractiuni, cu atat mai putin in cazul infractiunii de abuz in serviciu savarsita de functionarii publici sau in cazul infractiunilor de coruptie.

"In acest cadru s-a urmarit orientarea spre recuperarea prejudiciului si nu preeminenta masurilor punitive. In contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificarilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrata a infractiunilor economice, printr-o noua varianta de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementeaza exclusiv infractiuni savarsite in mediul privat. Subliniem, asadar, ca varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusa de Consiliu, vizeaza anumite fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat, iar nu de catre functionarii publici", arata CSM.

Florin Iordache a precizat ca PSD va sustine un amendament la Codul Penal al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prevede un prag de 50.000 de euro pentru abuzul in serviciu.

"Este un articol 308 la care intr-adevar CSM a venit cu un amendament - si eu am spus de la inceput ca toate amendamentele CSM vor fi sustinute de catre PSD. Nu stiu ce fac altii, dar noi consideram ca peste CSM nu e nimic. Si atunci, CSM prin amendamentele propuse noi consideram ca sunt niste amendamente bune si acest articol 308 in formula aceasta il vom sustine. Acel 50.000, daca va uitati bine, cand discutam despre codul vamal acea suma si pana acum a existat, deci nu e nimic nou", a declarat, marti, Florin Iordache, presedintele Comisiei pentru legile justitiei unde se dezbat modificarile Codului penal.

Acesta a adaugat ca nu s-a ajuns inca la discutiile legate de cum va fi definita infractiunea de abuz in serviciu, dar ca in opinia sa, ar fi bine sa nu existe prag pentru aceasta infractiune.

"Ca sa merg mai departe, nu am discutat inca cum va fi formulat articolul 297, cu abuzul in serviciu care preocupa o serie de colegi de-ai dumneavoastra din presa si nu numai, si pe dumneavoastra personal. Am spus asa, avem in acest moment in ceea ce priveste abuzul in serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus ca este foarte bine ca abuzul in serviciu sa fie redefinit, sa nu aiba prag, pentru ca in momentul in care exista un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Si atunci va fi permanent ideea in societate ca de fapt definitia abuzului in serviciu este facuta pentru o persoana sau alta. De aceea, cred ca in urma dezbaterilor si in urma unei largi consultari a tuturor celor interesati, vom avea o buna definitie a articolului 297", a completat Iordache.

Sursa : www.mediafax.ro