20 mar 2019 - CSM

Asigurarea profesionala obligatorie a magistratilor. Anuntul CSM

Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca se impune consultarea asociatiilor profesionale ale magistratilor privind procedura de asigurare profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor.

Astfel, asociatiile profesionale ale magistratilor interesate pot sa-si desemneze reprezentantul pana la data de 22 martie 2019 si sa comunice numele si datele de contact ale persoanelor astfel desemnate.

Consultarea are loc in contextul noilor dispozitii ale Legi 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in legatura cu raspunderea magistratilor aplicabila in conformitate cu recomandarile Curtii Constitutionale, dispozitii care prevad ca procurorii si judecatorii sa aiba asigurare profesionala. Astfel, art. 96 alin 11 prevede din Legea 303/2004 stabileste ca:

“(11) Consiliul Superior al Magistraturii va stabili, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea va fi acoperita integral de catre judecator sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea civila a judecatorului sau procurorului pentru eroarea judiciara cauzata de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.

Comunicatul CSM:

„In sedinta din data de 13 martie 2019, Comisia nr. 2 - 'Resurse umane si organizare' din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis constituirea unui grup de lucru in scopul reglementarii procedurii pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor, potrivit art. 96 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cadrul intalnirii din data de 18 martie 2019, Grupul de lucru privind procedura de asigurare profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor a apreciat ca pentru stabilirea principalelor aspecte ce urmeaza a fi reglementate la nivelul legislatiei secundare se impune consultarea asociatiilor profesionale ale magistratilor.

In acest scop, asociatiile profesionale ale magistratilor interesate pot sa-si desemneze reprezentantul pana la data de 22 martie 2019 si sa comunice numele si datele de contact ale persoanelor astfel desemnate la adresa de e-mail simona.negoita@csm1909.ro, urmand ca ulterior acestora sa le fie comunicate materialele aferente si data la care se va organiza intalnirea”.

Sursa : www.juri.ro