09 oct 2019 - CSM

AJADO se alatura AMR si condamna atitudinea celor care blocheaza sedintele CSM/ Asociatiile cer ,,imperativ" explicatii fata de ,,starea grava a lucrurilor"

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) se alătură Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi condamnă atitudinea membrilor CSM care boicotează şedinţele plenului. Asociaţiile cer explicaţii celor care absentează în mod repetat, punând în pericol funcţionarea justiţiei.

Potrivit unui comunicat comun al AMR si AJADO, cele doua asociatii condamna blocarea, de catre unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfasurarii activitatii Plenului CSM. AMR si AJADO considera ca atitudinea lor conduce la impiedicarea adoptarii unor hotarari cu privire la subiecte de o importanta majora pentru independenta si functionarea eficienta a justitiei, pentru statutul judecatorilor si procurorilor.

Reprezentantii celor doua asociatii solicita explicatii publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la sedintele Plenului intrucat ,,calitatea de judecatori si procurori in care am votat componenta Consiliului ne indreptateste la un asemenea demers, creandu-le, in acelasi timp, membrilor CSM obligatia fata de noi de a explica imprejurarile care le justifica absenta de la indeplinirea obligatiilor constitutionale si legale ce le revin", se arata in comunicatul citat.

,,Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este independent si se supune in activitatea sa numai legii, iar membrii CSM raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. Potrivit art. 23 din Legea nr. 317/2004, CSM functioneaza ca organ cu activitate permanenta, ceea ce inseamna ca activitatea membrilor Consiliului in Consiliu este prioritatea lor absoluta, si nu alte activitati. AMR si AJADO fac trimitere expresa la punerea piedicilor in activitatea CSM de catre unii membri alesi, la faptul ca in data de 8 octombrie 2019 a fost a cincea oara cand Plenul CSM nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum, iar pe ordinea de zi a sedintei s-au aflat puncte referitoare la validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), organizat in perioada 15 mai - 18 iunie 2019, numirea candidatului admis in functia de procuror sef al SIIJ, validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu functii de executie din cadrul SIIJ, desfasurat in perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 si numirea in functie a candidatilor declarati admisi", spun reprezentantii AMR si AJADO.

Potrivit celor doua asociatii, este ,,imperativ" ca opinia publica, judecatorii si procurorii, sa primeasca explicatii concrete din partea membrilor CSM, in legatura cu motivele pentru care considera ca participarea la alte activitati, neintreruperea concediului de odihna ori alte motive similare sunt mai importante decat a lasa o structura de parchet fara procuror sef si fara procurori care trebuie numiti de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfasurate conform legii.

In acelasi context, al absentelor repetate ale unor membri alesi ai CSM de la sedintele Plenului, reprezentantii AMR si AJADO atrag atentia ca este in pericolul buna functionare a justitiei, deoarece abia in data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a hotarat organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, conform unui calendar aprobat in acest scop, dupa ce, acest punct s-a aflat si pe ordinea de zi a sedintelor Plenului Consiliului din datele de 1 iulie 2019 si 3 iulie 2019.

,,De asemenea, abia in data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a aprobat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, dupa ce acest punct a fost pe ordinea de zi a sedintelor din datele de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 si 3 iulie 2019. Aceasta stare de lucruri s-a creat cu toate ca la nivelul CSM se cunoaste situatia resurselor umane insuficiente si realitatea potrivit careia organizarea concursului de admitere la INM si a concursului de admitere in magistratura sunt esentiale pentru functionarea justitiei. Nici vacanta judecatoreasca si nicio alta activitate desfasurata de membrii CSM nu poate justifica aceasta tergiversare, in conditiile in care aceiasi magistrati clameaza ca le pasa de situatia instantelor, de normarea volumului de munca al magistratilor si de calitatea actului de justitie", se mai arata in comunicatul citat.

Cele doua asociatii de magistrati cer ,,impetrativ" explicatii fata de ,,aceasta stare grava de lucruri".

,,Atat cetatenii romani, cat si judecatorii si procurorii, au dreptul sa cunoasca motivele pentru care membrii CSM, absenti repetat de la sedintele Plenului CSM, au determinat ca ordinea de zi sa ramana nesolutionata sau amanata, cu privire la aceleasi puncte, din iunie pana in octombrie 2019", potrivit documentului.

De asemenea, asociatiile atrag atentia ca judecatorii si procurorii din CSM, ce au absentat repetat de la sedintele Plenului CSM, au obligatia sa explice public motivele pentru care au ignorat dispozitiile legale si nu si-au indeplinit atributiile de serviciu, in contextul in care, conform obligatiei constitutionale, trebuie sa contribuie la indeplinirea rolului CSM de garant al independentei justitiei.

Comunicatul comun al Asociatiei Magistratilor din Romania si al Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului a fost semnat de presedintii celor doua institutii, respectiv judecatorii Andreea Ciuca si Florica Roman.

Presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, i-a transmis printr-un mesaj ministrului Justitiei, Ana Birchall, ca membrii CSM care nu se prezinta la sedinte incalca legea si ,,se cred Dumnezei pe pamant", desi ,,roata morii se-nvarteste".

Sursa : www.mediafax.ro