08 feb 2019 - CSM

Aglomeratie de cazuri disciplinare la CSM

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii – condusa de presedinta CSM Lia Savonea (foto) – va avea o zi plina miercuri, 13 februarie 2019.

Nu doar sefa ICCJ Cristina Tarcea este programata la judecata disciplinara (click aici pentru a citi), ci si alti magistrati, unul dintre ei fiind cercetat in doua dosare.

Este vorba despre:

- Robert Eugen Moise (Tribunalul Bucuresti)

- Mihaela Lazau (Judecatoria Sannicolau Mare).

Robert Moise este acuzat de

savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.

La randul ei, Mihaela Lazau este acuzata in primul dosar de comiterea abaterii disciplinare prevazute de acelasi articol de act normativ, insa fara a fi precizata teza: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.

In a doua cauza, judecatoarea Lazau este suspectata de comiterea abaterilor disciplinare stipulate in art. 99 lit. c) si t) din Legea 303/2004.

Prevederile legale invocate:

„Articolul 99

Constituie abateri disciplinare: (...)

c) atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii; (...)

t) exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.

Aceeasi Lege 303/2004 explica, la articolul 99/1, ce inseamna rea-credinta si grava neglijenta:

„(1) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.

(2) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.

Sursa foto: Agerpres

Sursa : www.juri.ro