16 apr 2021 - ANI

Venituri salariale secrete, cu acordul ANI, pentru Transgaz, Transelectrica, Romgaz si Electrica

Marile monopoluri de stat din energie, companii lis-ta-te la Bursa, au cerut si au obtinut din partea Agen-tiei Nationale de Inte-gritate (ANI), utilizand legile in vigoare, secretizarea veniturilor, scrie Ziarul Financiar.

In acelasi regim de confidentialitate to-ta-la a castigurilor au intrat si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Ener-giei (ANRE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Miscarea vine dupa ce la nivelul com-pa-ni-ilor de stat din energie sunt vizibile mu-tarile unor oameni cu background politic, nu pro-fesional, afiliati ai PNL, anonimizarea ve-ni-turilor fiind un pas spre opacizarea aces-tor entitati. ,,Prin adresele inregistrate la Agen-tia Nationala de Integritate cu nr. 15286/2019 si nr. 4968/06.02.2020, Societatea Natio-nala de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A a solicitat <> in temeiul dis-pozitiilor art. 129 alin. (1) din Contractul Colectiv de Munca, potrivit caruia <>", au raspuns re-pre-zetantii ANI la solicitarea ZF ca urmare a fap-tului ca in declaratiile de avere ale anga-jatilor Transgaz veniturile din 2020 nu mai sunt vizibile.

Situatia este valabila si pentru alte mo-no-po-luri ale statului din energie, secretiza-rea veniturilor venind ca urmare a cererii companiilor.

Miscarea vine in contextul in care deja la niv-elul multor companii de stat influenta po-litica este tot mai vizibila.

Spre exemplu, luna trecuta actionarii Romgaz (simbol bursier SNG), cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, au ales, in urma exercitarii votului cumu-la-tiv, no-ua componenta a consiliului de admi-nistratie, pentru un mandat provizoriu de patru luni.

Printre noile numiri la Romgaz s-a numarat George Sergiu Nicolescu, fost prefect al judetului Constanta, iar anterior inspector, compartimentul pentru situatii de ur-genta din cadrul Primariei orasului Eforie. In CA-ul Romgaz a intrat si Gheorghe Silvian Sorici, 49 de ani, absolvent al Facultatii de stiinte economice din Craiova, consilier judetean PNL la Consiliul Judetean Sibiu.

Toate miscarile ridica semne de intre-ba-re in ceea ce priveste gestionarea marilor companii de stat, listate la Bursa, pe criterii transparente.

Sursa : www.mediafax.ro