13 oct 2019 - ANI

Horia Georgescu, fostul sef al ANI, dupa achitarea definitiva: Poate au fost obligati sa fabrice dosarul, ii invit sa spuna ce s-a intamplat

Horia Georgescu a spus, după ce a fost achitat definitiv de ICCJ, că dosarul în care a fost judecat a avut, încă de la început, un parcurs „cel puţin ciudat” şi, dacă anchetatorii au fost obligaţi să fabrice cauza fără probe concrete trebuie să explice ce s-a întâmplat.

Horia Georgescu, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a declarat, pentru MEDIAFAX, ca atunci cand instanta suprema a pronuntat decizia prin care a fost achitat definitiv, s-a simtit ,,eliberat".

,,Am simtit ca s-a facut dreptate. Raman, insa, urme adanci. Acesti ani au fost un calvar pentru mine si pentru familia mea, care nu poate fi descris in cuvinte. Mi-a fost distrusa cariera. O mare nedreptate si un abuz de la cap la coada, ce se dovedeste a fi o rusine in istoria justitiei romane", a spus Horia Georgescu.

Fapta pentru care fostul sef ANI a fost trimis in judecata nu este prevazuta de legea penala, acesta fiind temeiul achitarii definitive, a subliniat acesta, care a mai adaugat ca nicio decizie a Curtii Constitutionale nu a cantarit in privinta solutiei magistratilor.

,,(Infractiunea, n.r.) A fost o inventie juridica privind o atributie pe care nu o aveam si care nu este prevazuta in legislatia primara sau secundara. Fac aceasta observatie pentru ca am vazut si interpretari conform carora as fi fost achitat datorita "slabirii" abuzului in serviciu de catre Curtea Constitutionala. Nimic mai fals. Decizia Curtii Constitutionale din Romania privind abuzul in serviciu si redefinirea acestuia nu se aplica in speta de fata. Pur si simplu a fost o interpretare gresita prin care procurorul a adaugat la lege ceva ce nu exista", a explicat Georgescu.

Expertii independenti desemnati de instanta de judecata au stabilit faptul ca prejudiciul invocat de procurorii DNA in dosarul ANRP a fost, de fapt, o eroare a expertizelor specialistilor DNA, subliniaza Horia Georgescu.

,,Acest dosar a avut un parcurs cel putin ciudat inca de la debutul lui. A fost o situatie unica in activitatea DNA cand o persoana, adica eu, a fost scoasa din institutie in catuse cu mainile la spate. In mass media s-a vehiculat un prejudiciu de 80 milioane euro care s-a dovedit in instanta a fi o minciuna uriasa, fara nicio baza reala", explica sursa citata.

Odata cu solutia de achitare definitiva, Horia Georgescu spune ca imaginea sa este reabilitata, insa nu poate da uitarii cei 4 ani si jumatate, cat a durat procesul: ,,E o povara pe care trebuie sa o duc toata viata".

Inca din timpul procesului, acesta a depus mai multe sesizari la Inspectia Judiciara si la diferite instante deoarece s-a ,,lovit de abuzuri".

,,Eu imi doresc ca DNA sa analizeze profund aceste situatii si sa identifice cauzele, in asa fel incat aceste abuzuri sa nu se mai intample niciodata. Sunt zeci de achitari definitive, zeci de familii, cariere si destine distruse. Cred ca DNA are propriile resurse si instrumente ca sa analizeze, sa descopere, sa elimine si sa sanctioneze cauzele care au dus la astfel de situatii. Obiectiv, procurorul de caz si specialistii au gresit, voit sau nu, dar in situatia data nu trebuie culpabilizata institutia si nici misiunea pe care o are. Eu nu pot nominaliza alti decidenti responsabili de aceste dosare cu erori, pentru ca as specula si nici nu am instrumente sa verific. Poate au fost obligati sa fabrice acest dosar fara probe si atunci ii invit sa spuna ce s-a intamplat", a punctat Horia Georgescu.

Acesta a continuat spunand ca adevarul se va afla, intr-un final. Cu toate acestea, lupta anticoruptie trebuie sa mearga mai departe in tara noastra, considera fostul sef ANI.

,,Dar e crucial sa fie facuta in baza legii, cu respectarea drepturilor, cu probe, profesionist, documentat si, mai ales, fara abuzuri sau interpretari halucinante ale legii si fara nici o logica juridica. Asta va aduce credibilitate. Nu voi uita niciodata prin ce am trecut, iar in viitor voi reflecta profund in legatura cu fiecare proces de decizie si voi aplica un filtru critic prin prisma a ceea ce am experimentat recent", mai spune Horia Georgescu.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost achitat definitiv, la inceputul acestei saptamani, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul privind despagubirile de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). In urma cu doi ani, pe 14 februarie 2018, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate a fost condamnat, in prima instanta, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 4 ani inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.

Georgescu sustinea atunci ca este nevinovat si anunta ca o sa conteste decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"La capatul a trei ani rusinosi pentru Justitia din Romania, am fost condamnat printr-o decizie nedreapta si profund partinitoare in care magistratul Ana Maria Tranca a ales sa se poarte ca un procuror al DNA si nu ca un judecator impartial. Imi voi exercita calea legala de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie si stiu ca, in cele din urma, voi fi achitat, oricat ar dura acest proces", scria fostul sef ANI, pe Facebook in urma cu doi ani.

DNA l-a acuzat ca, in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, ar fi emis, alaturi de ceilalti inculpati din dosar, in trei dosare, titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu corespundeau Standardelor Internationale de Evaluare, cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. Scopul a fost, potrivit procurorilor, supraevaluarea imobilelor respective, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat la nu mai putin de 84,5 milioane euro.

Important dupa decizia de marti a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este ca judecatorii au lasat nesolutionata latura civila a cauzei, adica analizarea legalitatii despagubirilor acordate de aceasta presupusa retea de la nivelul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor in cele trei dosare de despagubire.

In timpul mandatului lui Horia Georgescu, Agentia Nationala de Integritate l-a acuzat pe actualul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, ca ar fi fost incompatibil, pe vremea cand era primar al Sibiului, deoarece detinea si functiile de reprezentant al Municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul a doua firme, respectiv S.C. Apa Canal S.A. Sibiu si S.C. Piete S.A. Pe 21 ianuarie 2015, completul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, ca seful statului nu a fost incompatibil in perioada in care a fost primar al Sibiului.

De altfel, Horia Georgescu a fost audiat, in aprilie 2018, pe aceasta tema in cadrul Comisiei pentru control a activitatii SRI. Dupa audieri, seful comisiei parlamentare anunta ca fostul sef al ANI le-a spus ca George Maior, fost director al SRI, se interesa de dosarele Agentiei, mai ales de cauza privind posibila incompatibilitate a lui Klaus Iohannis.

"Intrebarile adresate domnului Horia Georgescu au fost daca a avut discutii cu domnul Maior legat de dosarele ANI. Raspunsul a fost da. Au avut discutii si cand dosarele erau in instanta. Domnul Maior se interesa de dosare in instanta. Discutiile erau legate de parlamentari, ministri, nu de primari sau presedinti de consilii judetene. Interesant e ca in cazul primarului municipiului Sibiu a facut o exceptie in sensul acesta. Ultima discutie cu domnul Maior despre dosarul domnului Iohannis a fost pe 19 septembrie 2014. Acest lucru o sa-l verificam la comisie, pentru ca am inteles ca a fost un apel pe telefonul operativ de la SRI si de la ANI", declara la acea vreme Claudiu Manda, seful Comisiei SRI.

In prima sa audiere, Horia Georgescu le-a spus membrilor Comisiei de control SRI ca a avut o relatie foarte apropiata cu fostul director SRI, pe care il considera chiar prieten, in conditiile in care George Maior a sustinut, tot in fata Comisie, ca il cunostea vag pe acesta.

Ulterior, Raportul Comisiei de control SRI privind colaborarea dintre SRI si ANI a aratat ca faptele fostului sef al Serviciului, George Maior, "se circumscriu unor actiuni de politie politica, menite sa afecteze grav procese democratice, pentru a obtine influenta politica nelegitima".

Sursa : www.mediafax.ro