07 nov 2022 - ANI

,,Gata! M-au prins". Reactia primarului Sectorului 1 la comunicatul ANI

,,Am citit astazi comunicatul ANI, pot sa va spun ca am respectat legea in cazul proiectului <Imbunatatirea capacitatii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea si promovarea masurilor anticoruptie>. Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care ne transmit ca suntem eligibili. Inainte de a se face numirile in cadrul proiectului, a existat o verificare si autoritatile competente care ne-au transmis ca totul este corect. Stiti, nu facem nimic de capul nostru", scrie Clotilde Armand pe Facebook.

De asemenea, in cadrul lucrarii ce face obiectul comunicatului, a raspuns de fiecare data solicitarilor ANI si a depus un punct de vedere insotit de documente justificative care arata legalitatea activitatilor pe care le-a desfasurat in calitate de primar al Sectorului 1 Bucuresti.

,,N-am primit nici un raspuns si mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar.

Legea spune asta: - art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003: <nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2), functionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finantat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...].>

Si asta:

art. 16 din Legea nr. 153/2017: - (2) Indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu pana la 25%.", arata primarul.

,,Ma bucur ca autoritatile sunt vigilente si ca isi fac treaba. Stiam ca unul dintre membrii PNL Sector 1 a facut plangerea la ANI, intr-o incercare disperata de hartuire a mea. Nu avem nicio problema ca Parchetul si Prefectul sa verifice actele si le vom pune la dispozitie toate documentele pe care le vor solicita. Sa vedeti acum cum intra in vrie aparatul de manipulare al PSD PNL si sa tipe. Nu-i nimic. Mergem dupa ei. Nici un pas inapoi", a conchis Clotilde Armand.

Agentia Nationala de Integritate a constatat averea nejustificata, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natura administrativa, a sesizat organele de urmarire penala sau a sesizat Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, in cazul a 8 persoane prevazute de Legea nr. 176/2010.

Prima persoana vizata este primarul Sectorului 1, ANI sustinand ca s-ar fi aflat in conflict de interese administrativ, deoarece, in exercitarea atributiilor de primar, Clotilde Armand a semnat dispozitiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului ,,Imbunatatirea capacitatii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea si promovarea masurilor anticoruptie" finantat din fonduri europene si care au produs un folos material pentru sine in cuantum de 18.720 Lei, incalcand astfel prevederile art. 70, art. 71 si art. 76 din Legea nr. 161/2003.

,,Cele 5 dispozitii semnate reprezinta numirea in functia de manager de proiect, precum si majorarea indemnizatiei lunare, cu pana la 30%", arata ANI.

Incompatibilitatea ar consta in faptul ca, incepand cu data de 18 februarie 2022 (data Dispozitiei privind numirea managerului de proiect, al proiectului ,,Imbunatatirea capacitatii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea si promovarea masurilor anticoruptie"), exercita simultan cu functia de primar al Sectorului 1, Bucuresti si functia remunerata de manager de proiect, nerespectand astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

,,Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la existenta indiciilor referitoare la savarsirea de catre ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infractiunii de folosire a functiei pentru favorizarea unor persoane, prevazuta de art. 301 din Codul Penal intrucat, in exercitarea atributiilor de primar, respectiv in perioada februarie - august 2022, a semnat un numar de 5 dispozitii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine. SESIZAREA INSTITUTIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCURESTI cu privire la legalitatea actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice, respectiv a dispozitiei de numire in functia de manager de proiect si a celor 4 dispozitii prin care au fost suplimentate veniturile, atributii conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost retinute aspecte si indicii privind incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, al conflictelor de interese in materie administrativa si a legislatiei in materie penala", transmite ANI.

Sursa : www.mediafax.ro