13 iun 2018 - ANI

Emanoil Bocaneanu, fostul prefect al judetului Galati, condamnat la OPT ANI de inchisoare

Fostul prefect al judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Decizia în dosarul de corupţie aparţine magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi şi este definitivă.

De asemenea, fostul prefect a fost pedepsit cu interzicerea unor drepturi pe o perioada de 4 ani pentru fapte de coruptie comise in 2013, cand ocupa functia publica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emanoil Bocaneanu a fost trimis in judecata de DNA, sectia teritoriala Galati, in februarie 2014, dupa ce in noiembrie 2013 fusese arestat preventiv in aceeasi cauza.

In noiembrie anul trecut, dupa trei ani de judecata si peste 50 de termene, judecatorul de la Tribunalul Galati a decis sa contopeasca mai multe pedepse rezultand condamnarea fostului prefect la 8 ani de inchisoare.

Potrivit deciziei, Bocaneanu a primit 3 ani pentru trafic de influenta in forma continuata, 3 ani pentru instigare la abuz in serviciu, 1 an pentru instigare la folosirea de informatii nedestinate publicului si 2 ani pentru delapidare.

De asemenea, judecatorul l-a achitat pe Bocaneanu in ceea ce priveste acuzatiile de santaj si fals in declaratii.

Decizia Tribunalului a fost atacata atat de avocatii lui Bocaneanu, cat si de DNA, dar Curtea de Apel a respins apelurile.

,,Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe langa I.C.C.J. - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati, de inculpatii Bocaneanu Emanoil Catalin, Topala Bogdan Valentin, Podia (fosta Cotan) Carmen, Balaban Vasile si de partea civila Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Galati impotriva sentintei penale nr. 669 din 10.11.2017 a Tribunalului Galati", a anuntat Curtea de Apel Galati.

Fostul prefect al judetului Galati in perioada 2012-2013 a fost denuntat la DNA de o angajata a Serviciului Judetean de Evidenta a Persoanei. Anul trecut, Emanoil Bocaneanu a fost condamnat la trei ani de inchisoare deoarece a incercat sa tocmeasca un asasin pentru a o ucide pe femeia care l-a denuntat. Bocaneanu a mai facut inchisoare si in urma unei condamnari privind finantarea ilegala a clubului de fotbal FCM Dunarea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Catalin Bocaneanu l-a amenintat si a facut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati (martor denuntator), pentru a-l determina sa accepte angajarea in institutie a lui Carmen Cotan, o prietena a sotiei lui Bocaneanu.

Bocaneanu mai era acuzat ca, in perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derularii concursului pentru ocuparea functiei de inspector sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, fiind membru al comisiei, "s-a implicat activ in sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta sa fie declarat castigator la concursul desfasurat in luna august 2013". Totodata, Bocaneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita "sa nu-si valorifice corect cunostintele in vederea ocuparii functiei pentru care candida".

O alta fapta de care era acuzat Bocaneanu, care ar fi fost comisa in perioada 2012 - 2013, a fost aceea ca, in calitate de prefect, ar fi determinat angajati din Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati sa-i prelungeasca suspendarea din activitate unei angajate a unitatii, primind in schimb sume de bani, in mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al judetului Galati mai era acuzat ca, in cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topala, ar fi intervenit, in doua situatii, la ofiteri ai Politiei Rutiere Galati, astfel incat subordonatul sau sa fie sanctionat doar cu avertisment pentru depasirea limitei de viteza, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv sa i se inlature sanctiunea de suspendare a permisului de conducere.

Sursa : www.gandul.info