28 iun 2018 - ANI

Condamnatii sub 10 ANI de inchisoare pot fi eliberati daca au executat jumatate din pedeapsa

Veste bună pentru cei condamnaţi la mai puţin de 10 ani de închisoare. Când vor putea pleca acasă

"Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani", prevede un amendament adoptat, adus articolului 100 din Codul penal.

O alta prevedere adoptata de comisie prevede: " In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d)".

In pre3zent, prevederea este ca "in cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b)-d)".

De asemenea, comisia a amanat modificarea articolului referitor la abuzul in serviciu, surse politice precizand pentru MEDIAFAX ca acesta nu va fi dezbatut si votat joi, ci intr-o sedinta ulterioara.

"Membrii Comisiei au inceput, joi dimineata, sa dezbata modificarea Codului penal, insa au amanat discutiile pe articolul privind abuzul in serviciu pentru o sedinta viitoare", au precizat surse parlamentare.

Sursa : www.gandul.info