22 oct 2019 - ANI

ANI, despre raportul MCV: Bilantul Agentiei privind cazurile investigate a ramas constant

Raportul cu privire la progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) arată că sistemul de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice – PREVENT –„rămâne pe deplin operaţional”, acesta acţionând ca un „element important de descurajare”, arată ANI.

Documentul remarca, potrivit Agentiei Nationale de Integritate, faptul ca in cei doi ani de functionare, sistemul a analizat 33.384 proceduri de achizitie publica, emitand 100 de avertismente de integritate privind potentiale contracte de achizitii publice cu o valoare totala de 243 milioane euro.

,,In sens mai larg", arata raportul, ,,bilantul ANI in ceea ce priveste investigarea cazurilor de incompatibilitate si de conflicte de interese de natura administrativa a ramas constant".

In ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii administrative, raportul precizeaza faptul ca Agentia Nationala de Integritate utilizeaza fondurile europene pentru imbunatatirea instrumentelor IT folosite in activitatea inspectorilor de integritate. Tot la acest capitol este mentionat si proiectul ,,LINC", al carui scop este cresterea capacitatii administratiei publice centrale si a Parlamentului de a identifica, sanctiona si preveni incidentele de integritate.

Pe de alta parte, ingrijorarile Comisiei Europene cu privire la cadrul legislativ in materie de integritate si-au pastrat caracterul de actualitate si in raportul din 2019: ,,In ultimii doi ani si jumatate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor in materie de integritate. Pe langa slabirea anumitor dispozitii si a capacitatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) de a-si continua activitatea, aceasta suita de modificari a contribuit si mai mult la mentinerea unui peisaj juridic fragmentat".

Aplicarea unor sanctiuni suficient de disuasive in caz de incompatibilitate si conflict de interese reprezinta un element important in prevenirea coruptiei, se mai arata in Raportul MCV.

Sursa : www.mediafax.ro