22 mai 2018 - ANI

ANI a identificat 16 fosti si actuali alesi locali in incompatibilitate sau in conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a 16 foşti şi actuali aleşi locali.

Potrivit ANI, primarul comunei Mateesti, din judetul Valcea, Valerian Alexie, in perioada 19 iunie 2012 - 01 martie 2013, a exercitat simultan functia de primar si calitatea de angajat cu contract individual de munca (agent comercial) in cadrul S.C. Alexie G.V. S.R.L., obtinand venituri din salarii in cuantum de 70.000 lei.

De asemenea, in perioada 19 iunie 2012 - 19 iulie 201, acesta a fost, in acelasi timp, primar si comerciant pe persoana fizica in cadrul Alexie Valerian Ion Persoana Fizica Autorizata, obtinand subventii in cuantum de 13.151 lei.

In stare de incompatibilitate a fost gasit si primarul comunei Suciu de Sus, Judetul Maramure, Viorel Pasca, dupa ce in perioada 25 iunie 2012 - 31 ianuarie 2013, a detinut simultan functia de primar si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale Suciu de Sus.

In perioada 19 iunie 2012 - 13 martie 2013, Marian Varciu, primar al comunei Girda de Sus, Judetul Alba, a fost, in acelasi timp, primar si comerciant pe persoana fizica in cadrul Virciu Marin Girda Persoana Fizica Autorizata. De asemenea, in perioada 27 mai 2013 - 24 aprilie 2015, a detinut simultan functia de primar si calitatea de titular intreprindere individuala in cadrul Virciu Marin Intreprindere Individuala.

Victor Prodan, primar al orasului Ungheni, din judetul Mures, a fost gasit de catre ANI in conflict de interese administrativ dupa ce, in perioada exercitarii mandatului de primar 2012 - 2016, a aprobat si semnat acte administrative care au produs un folos material pentru S.C. Terraflor S.R.L., societate la care sotia sa detine calitatea de asociat unic si functia de administrator.

Tot in conflict de interese a fost si Lucian Antonie, primar al comunei Tetoiu, din Judetul cand, in perioada exercitarii mandatului de primar 2012 - 2016, a semnat acte administrative care au avut ca rezultat incadrarea fiicei sale in functia publica de consilier, clasa I, grad profesional debutant in cadrul Compartimentului Urbanism.

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Dumitru Preda, primar in comuna Buturugeni, din judetul Giurgiu, a fost in conflict de interese administrativ pentru ca a semnat un contract de comodat cu Asociatia ,,Antreprenoriat social pentru persoane vulnerabile", in cadrul careia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator si ulterior si pe cea de angajat. Totodata, persoana evaluata a semnat un contract de comodat cu Asociatia ,,Paine pentru persoane vulnerabile", in cadrul careia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator.

Danut Magarin, viceprimar in comuna Varadia, Judetul Caras-Severin a fost gasit in stare de incompatibilitate deoarece, in perioada exercitarii functiei de viceprimar, a desfasurat activitati remunerate in baza contractului de mandat incheiat intre persoana evaluata si S.C. Destine Broker de Asigurare S.R.L.

Viceprimar al comunei Gingiova, Judetul Dolj, Florea Bucataru, in perioada 21 septembrie 2015 - 21 septembrie 2016, a detinut simultan functia de viceprimar si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale Gingiova.

ANI a constatat in cazul lui Pompiliu Baran, viceprimar in Ticleni, Gorj, ca acesta este in conflict de interese deoarece, in perioada exercitarii mandatului de consilier local 2016 - 2020, votat in mod favorabil adoptarea Hotararii Consiliului Local Ticleni privind reducerea cu 50%, pentru consilierii locali si angajatii primariei, a chiriei ,,Centrului de Festivitati" in cazul organizarii de nunti, botezuri, zile onomastice si majorate si a Hotararii Consiliului Local Ticleni de revocare a acesteia, desi avea un interes personal in problema supusa dezbaterilor consiliului local.

In stare de incompatibilitate a fost gasit si Alexandru Constantin, fost viceprimar in comuna Negrasi, din Arges, care, in perioada 22 iunie 2012 - 05 noiembrie 2014, a detinut simultan functia de viceprimar si calitatea de administrator in cadrul S.C. Sandibig Agro S.R.L.

Potrivit sursei citate, Victor Marin, fost consilier in cadrul Consiliului Judetean Valcea, a fost in incompatibilitate, in perioada exercitarii mandatului de consilier judetean 2012 - 2016, S.C. Giovanni S.R.L., societate in cadrul careia persoana evaluata detine calitatea de asociat unic si functia de administrator, a furnizat o serie de produse catre Regia Autonoma de Drumuri si Poduri Valcea (regie autonoma aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Valcea).

In cazul consilierului local al Muncipiului Hinedoara, Robert Muzsic, ANI a constatat conflict de interese administrativ, pe durata mandatului de consilier local 2012 - 2016, cand a participat la deliberarea si adoptarea a 18 hotarari ale Consiliului local pentru S.C. Eco Sid S.R.L, societate comerciala in cadrul careia persoana evaluata a detinut functia de Sef Birou Serviciul Administrativ si de la care a obtinut venituri.

Alexandru Tivadar, consilier local al comunei Remeti, Judetul Maramures a fost incompatibil pentru ca, in perioada mandatului de consilier local 2012 - 2016, a detinut simultan calitatea de consilier local si functia de personal contractual in cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Florea Cristi, fost Consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Siminicea, Judetul Suceava, pe durata mandatului de consilier local 2012 - 2016, a participat la deliberarea a doua hotarari ale Consiliului Local privind aprobarea inchirierii prin licitatie publica a unor terenuri pasuni comunale, intre Primaria Comunei Siminicea, Judetul Suceava si Asociatia Crescatorilor de Animale Simina (in cadrul careia persoana evaluata detinea la acea data calitatea de presedinte), fiind ulterior incheiat un contract, desi persoana evaluata avea un interes personal in problema supusa dezbaterilor consiliului local, avand posibilitatea sa anticipeze ca asociatia va beneficia de pe urma adoptarii lor.

ANI a mai descoperit ca Valentin Ciobanu, fost consilier local in Piatra Neamt, a fost incompatibil, cat a detinut aceasta functie, pentru ca Ava Sting S.R.L., entitate economica in cadrul careia persoana evaluata este asociat si administrator, a desfasurat activitati comerciale prin achizitii directe, a incheiat si derulat un contract comercial si a emis facturi in baza unor comenzi ferme cu mai multe institutii aflate in subordinea ori sub autoritatea Primariei Municipiului Piatra Neamt. Ulterior, aceste institutii au efectuat plati catre Ava Sting S.R.L. in valoare de 8.953.42 lei.

Nicolae Grecu, fost consilier local in comuna Seica Mica, Judetul Sibiu, a fost gasit in incompatiblitate, in perioada 12 iunie 2014 - 26 ianuarie 2018, cand a detinut simultan functia de consilier local si calitatea de angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local, in cadrul Compartimentului Paza.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Danut Margarin, Cristi Florea si Nicolae Grecu nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de Agentia Nationala de Integritate.

Sursa : www.gandul.info